Last news in Fakti

10 Септември, 2016 09:00 1 528 12

САЩ и Русия с ключов план за Сирия

  • сащ-
  • сирия-
  • русия

Широко примирие от понеделник

САЩ и Русия постигнаха ключово споразумение за Сирия, предвиждащо план за национално примирие в страната, съобщи Newser.

Според държавния секретар на САЩ Джон Кери планът ще ограничи насилието в страната и ще постави основите за политически преход след продължителния граждански конфликт.

Това стана ясно след късните преговори с външния министър на Русия Сергей Лавров в Женева.  Преговорите завършиха с договаряне на примирие, подкрепено и от сирийската опозиция, което ще влезе в сила в понеделник, 12 септември. Ако примирието продължи 7 дни, американските и руските военни части ще започнат атаки срещу фронта "Ан Нусра" и "Ислямска държава".

Кери е настоял за   създаването на център, който да ръководи ударите на САЩ и Русия срещу Ислямска държава. Според Лавров в Дамаск са запознати с предложението и са склонни да го подкрепят. 

Лавров допълни, че по разграничаването на терористите от умерената опозиция ще работи съвместен разузнавателен център. 

Москва и Вашингтон ще подберат определени райони в Сирия, от които да атакуват Ислямска държава, без инциденти помежду им. Двете страни ще осигурят хуманитарен коридор към Алепо, а широконационално примирие трябва да влезе в сила в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Американците пак са намислили нещо, ще се пробват за пореден път да хързулнат Путин ама пак няма да се получи. Докато не се разкарат нацяло от Сирия, заедно с наемниците и съветниците си, както и с помощта за всички терористи дето създадоха и поддържаха няма да има оправия там.
  • 2 Елка

    0 1 Отговор
    Русия има интерес от запазване на статуквото в Сирия максимално дълго. Заливащите европа бегълци от диктаторския сириийски режим разрушават единството на съюза трайно, а страховете на европейците се осребряват по познатия модел руски партии на недоволството като атака, сириза и др. Трайното решаване на конфликтът и връщане на сирийците по домовете им е неизгоден за Русия и Асад защото следва международен трибунал за химическите оръжия, с които атакува собствения си народ. Същия многомилионен народ, веднъж върнал се в родината си ще иска преследване на престъпленията на диктатора.

    Коментиран от #3

  • 3 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Елка":

    Браво! Изцяло в краварски дух. Невероятно словоизлияние, как само се лее мисълта! Премия за това получи ли? И какво ще стане, като падне лошия диктатор подкрепян от още по- лошите руснаци? Като в Либия? Като в Ирак?
  • 4 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    чао асад!примирие, трепане на ал каида и даеш,а после избори и съд за асад.единственото дето може да го спаси е бягане в русия ,подобно на украинския диктатор.

    Коментиран от #5

  • 5 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Десо ма, от ника на мъжа ти ли пишеш сега? Той знае ли, да няма после кой ми направи светлосенките под очите! Още чакаме прогнозираното от теб бързо падане на Мосул, благодарение на смелите и доблестни янки. Сега кво каиш? Асад, съд, смърт, демокрация в Сирия!

    Коментиран от #9

  • 6 Елка

    0 0 Отговор
    Безплатен съм руски. Безплатно разсъждажавам и споделям с други, които търсят истината за причинно следствената връзка, Европа да е пълна с хора, които не им е тук мястото. Ти безплатно ли пишеш 200 - 250 коментара на ден в тази медия?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Елка":

    "Безплатно разсъждажавам и споделям с други"

    Ооооо, не се надценявай толкова грубо, мило тролче. Това че имаш компютър с интернет и ти минават разни мисли през главата, далеч не означава че имаш способност да разсъждаваш; далеч не означава че се доближаваш до причинно-следствените връзки; и още по-малко има смисъл да споделяш безплатно-празните си мисли!

    Сега я се пробвай да ми обясниш защо Путин има изгода от слаба и бедна Европа?

    Да не би след като мюсюлманите превземат Европа, той да им стане новия месия и да ги командва?!

    Да не би тия диваци да са по-умни и образовани, и да дръпнат Европа на пред, та Путин да печели от това развитие? Ще станат по-платежоспособни в Европа ли?

    Да не би Меркел, дето ги покани мюслитата и потдържа ставащото в Сирия, да е агент на Путин?

    Да не би Ердо, който се опитва да извлече всякакви ползи от конфликта под формата на пари от ЕС, премахване на визите, печалба от нефта на ИДИЛ и т.н. да е заинтересован от това, което става?

    Да не би руснаците пак да са виновни за другите прииждащи от великите американски демокрации в Ирак и Афганистан, от Африка и Азия въобще? И които представляват 70-80% от всички, дето се намъкнаха в Европа?

    Ясно че ти е повърхностна мисълта на гладкото сиво вещество, но все пак имаш шанс да ме опровергаеш! И отговори и на въпроса на "Де Юре"
  • 8 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Елка":

    "Ти безплатно ли пишеш 200 - 250 коментара на ден в тази медия?"
    Предлагам да броим постовете ми заедно. До момента с този са два за днес. Чака ме доста работа! Остават ми само 198-248...според твоите думи. Още някоя изтрещяла простотия да изречеш (напишеш)?
  • 9 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "на Деса шушито":

    не ти чакаше за фалуджа ,сега е мосул на дневен ред.до края на годината ще стане и с мосул.забавиха малко ,щото има развитие в алепо и в северна сирия.както прогнозирах преди седмица руско-американското разбирателство ще включва сваляне на гащите от страна на путин.ето идва си работата на място.та коментираи темата ,а не светлосенки и т.н. дали русия отстъпва от позициите си в последните няколко седмици ,а?и до къде ще стигне?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 на Деса шушито

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    "не ти чакаше за фалуджа"
    Ъъъ, ква Фалуджа те гони? Вкарваш няква теза в устата ми и си готова с антитезата и бау,бау,бау! Леко с пенявенето, душкоооо!
  • 11 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Еййй, хлъзгав трол! "забавили малко", путин пак ще сваля гащите...на баба ти фърчилото!

    Както те отучихме да лъжеш за фалита на Русия, така и от тия лъжи ще те отучим. Само гледай да си тук към края на годината, че почвам да си записвам и правя скрийшотове от глупостите ти.

    Ся седи гледай мача и ако обичаш по-малко да дрънкаш!

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    ти преди края на годината вземи отговори на въпросите дето съм ти задал. поне научи че ссср е имал много танкове и е можел да ги премества,научи че втората светова е започнала не 41 ,а не 39 ,та има за кво да ми благодариш.русия наистина ме учудва очаквах да фалира тва лято,а тя само рязко свали заплатите на населението,но още се държи.даааа признавам сгреших,ще фалира догодина ако не свалят окупацията на крим и донбас,много корави излязоха руснаците ей !за мосул ,след гледането ми в кристалното кълбо установих, че ще бъде превзет преди нова година,макар че там положението е в полза на американците и може да стане всеки момент.та плачете тролчета,ето и в сирия работите отиват точно в очакваната посока :)!путин сви уши!
Новини по държави: