Last news in Fakti

12 Септември, 2016 16:51 2 153 3

Асад е твърдо решен да отвоюва Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • война-
  • дарая-
  • молитва-
  • айд ал адха-
  • курбан байрам

Сирийската опозиция отхвърли плана за мир

Асад е твърдо решен да отвоюва Сирия - 1
Снимки АП/БТА

Сирийският президент Башар Асад направи символично посещение в Дарая, където обяви, че правителството му ще направи всичко възможно, за да освободи Сирия от терористите и да я възстанови.

Той е бил заснет да се моли в джамия в предградието на Дамаск, което правителствените сили наскоро отвоюваха от бунтовниците, съобщава "Скай нюз".

Сирийският президент бе коленичил в празна стая в джамията в Дарая, заедно с високопоставени служители и религиозни лидери в първия ден от мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам) и часове преди времето, в което споразумението за прекратяване на огъня, трябваше да влезе в сила.

Асад е твърдо решен да отвоюва Сирия

Бунтовниците и цивилното население изоставиха квартала миналия месец, като част от сделката за прекратяване на една от най-дългите обсади по време на брутална гражданска война в страната, която до момента е отнела живота на повече от 290 000 души.

По време на обиколката си на района днес Асад заяви: "Сирийската държава е решена да освободи от терористи всяка една област и да я възстанови."

"Въоръжените сили ще продължат дейността си без колебание, независимо от вътрешни и външни фактори", заяви той и допълни, че има хора (опозицията), които вече 5 години подхранват илюзиите си, че режимът ще отстъпи.

"Някои разчитаха на обещания от чужбина. (Те обаче) няма да се сбъднат", заяви Асад, визирайки подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и Турция, които застават зад гърба на бунтовниците.

Асад е твърдо решен да отвоюва Сирия

Присъствието на Асад в Дарая е символично, тъй като жителите на Дарая бяха сред първите, които излязоха на мирни протести по улиците през 2011 г., за да поискат промяна на режима, вдъхновени от въстанията в Близкия изток, придобили известност като „Арабската пролет“.

Жителите на Дарая живяха под обсада в продължение на 5 дълги години, страдайки от безмилостните действия на правителствените сили и техните съюзници, а Асад бе обвиняван от критиците, че използва средновековни тактики и похвати, за да принуди бунтовниците да се предадат.

Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи, че Асад е "одобрил споразумението" за примирие, но някои от опозиционните сили все още не са се съгласили да спрат боевете.

Най-твърдолинейната група "Ахрар Ал Шам", която работи в тясно сътрудничество с бившия филиал на Ал Кайда "Фронт ан-Нусра“, отхвърли сделката, като заяви, че това ще "хвърли в огъня всички жертви и победи на нашите хора.“ В изявлението, публикувано в YouTube, бунтовниците заявиха, че сделката само ще "подсили" режима на президента Асад и ще "увеличи страданието" на цивилните, пише АП.

Бойците от Джабат Фатех Ал Шам отхвърлиха и плана за мир, след като говорителят им Мостафа Махамед написа в Туитър: "Преговори и сделки, които не преценява правилно бойните действия, са безполезни."

Асад е твърдо решен да отвоюва Сирия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Определено Асад ще воюва до последния сириец. Създава впечатление на израелски агент.
  • 2 самоГОСТ

    0 0 Отговор
    Аз бях чоек който го подкрепяше. Но напоследък си мисля че наистина трябва да се оттегли.

    Коментиран от #3

  • 3 вайй чуек

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "самоГОСТ":

    Ае, чоек, ти как по-точно го подкрепяше... :))?!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания