1 646 3

Асад е твърдо решен да отвоюва Сирия

Сирийската опозиция отхвърли плана за мир

Асад е твърдо решен да отвоюва Сирия
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Сирийският президент Башар Асад направи символично посещение в Дарая, където обяви, че правителството му ще направи всичко възможно, за да освободи Сирия от терористите и да я възстанови.

Той е бил заснет да се моли в джамия в предградието на Дамаск, което правителствените сили наскоро отвоюваха от бунтовниците, съобщава "Скай нюз".

Сирийският президент бе коленичил в празна стая в джамията в Дарая, заедно с високопоставени служители и религиозни лидери в първия ден от мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам) и часове преди времето, в което споразумението за прекратяване на огъня, трябваше да влезе в сила.

Бунтовниците и цивилното население изоставиха квартала миналия месец, като част от сделката за прекратяване на една от най-дългите обсади по време на брутална гражданска война в страната, която до момента е отнела живота на повече от 290 000 души.

По време на обиколката си на района днес Асад заяви: "Сирийската държава е решена да освободи от терористи всяка една област и да я възстанови."

"Въоръжените сили ще продължат дейността си без колебание, независимо от вътрешни и външни фактори", заяви той и допълни, че има хора (опозицията), които вече 5 години подхранват илюзиите си, че режимът ще отстъпи.

"Някои разчитаха на обещания от чужбина. (Те обаче) няма да се сбъднат", заяви Асад, визирайки подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и Турция, които застават зад гърба на бунтовниците.

Присъствието на Асад в Дарая е символично, тъй като жителите на Дарая бяха сред първите, които излязоха на мирни протести по улиците през 2011 г., за да поискат промяна на режима, вдъхновени от въстанията в Близкия изток, придобили известност като „Арабската пролет“.

Жителите на Дарая живяха под обсада в продължение на 5 дълги години, страдайки от безмилостните действия на правителствените сили и техните съюзници, а Асад бе обвиняван от критиците, че използва средновековни тактики и похвати, за да принуди бунтовниците да се предадат.

Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи, че Асад е "одобрил споразумението" за примирие, но някои от опозиционните сили все още не са се съгласили да спрат боевете.

Най-твърдолинейната група "Ахрар Ал Шам", която работи в тясно сътрудничество с бившия филиал на Ал Кайда "Фронт ан-Нусра“, отхвърли сделката, като заяви, че това ще "хвърли в огъня всички жертви и победи на нашите хора.“ В изявлението, публикувано в YouTube, бунтовниците заявиха, че сделката само ще "подсили" режима на президента Асад и ще "увеличи страданието" на цивилните, пише АП.

Бойците от Джабат Фатех Ал Шам отхвърлиха и плана за мир, след като говорителят им Мостафа Махамед написа в Туитър: "Преговори и сделки, които не преценява правилно бойните действия, са безполезни."

Сирия


Още по темата

 • Още 48 часа мир в Сирия

  Още 48 часа мир в Сирия

  Американският секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се договориха да удължат временното прекратяване на огъня в Сирия с още 48 ...
  15.09.2016
  616
  0
 • Русия призова сирийските бунтовници да се разграничат от "терористите"

  Русия призова сирийските бунтовници да се разграничат от "терористите"

  Русия призова сирийските бунтовници от умерената опозиция да се разграничат от "терористите", за да се гарантира, че временното примирие в ...
  14.09.2016
  1 059
  0
 • Поредното примирие в Сирия влезе в сила

  Поредното примирие в Сирия влезе в сила

  Прекратяване на военните действия в Сирия влезе в сила. То идва след няколко дни на тежки въздушни удари и кръвопролития в разкъсваната от война ...
  12.09.2016
  619
  0
 • Голямата игра със Сирия

  Голямата игра със Сирия

  „Без Ахрар аш Шам и Ан Нусра споразумението за примирие в Сирия между САЩ и Русия става безсмислено. Аз обаче се съмнявам, че американците ...
  12.09.2016
  5 546
  1
 • Следващите 48 часа са решаващи

  Следващите 48 часа са решаващи

  „Без Ахрар аш Шам и Ан Нусра споразумението за примирие в Сирия между САЩ и Русия става безсмислено. Следващите 48 часа са решаващи, за това ...
  12.09.2016
  2 923
  0
 • Мощна група отказа примирие в Сирия

  Мощна група отказа примирие в Сирия

  Сирийската групировка Ахрар аш Шам отказа да се съобрази с мирното споразумение със страната, договорено от САЩ и Русия, съобщи „Ал ...
  11.09.2016
  1 775
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 01:25  13.09.16
  Определено Асад ще воюва до последния сириец. Създава впечатление на израелски агент.
 • самоГОСТ
  Отговор
  2 09:50  13.09.16
  Аз бях чоек който го подкрепяше. Но напоследък си мисля че наистина трябва да се оттегли.

  Коментиран от #3

 • вайй чуек
  Отговор
  3 11:58  13.09.16

  До коментар #2 от "самоГОСТ":

  Ае, чоек, ти как по-точно го подкрепяше... :))?!!!

Напиши коментар:


Публикувай