12 Септември, 2016 20:24 4 446 2

Майката на Мохамед Ата пред „Ел Мундо“: Моят син е жив

  • мохамед ата-
  • египет-
  • 11 септември-
  • терорист

Само майката на атентатора си спомня за него

Майката на Мохамед Ата пред „Ел Мундо“: Моят син е жив - 1

На 11 септември 2001 г. египтянинът Мохамед Ата блъсна самолета в северната кула на Световния търговския център, припомня испанският вестник „Ел Мундо“. 33-годишният Ата е смятан за мозъка на тази операция, която  готвил в продължение на няколко месеца.

Преди да осъществи плана си, египтянинът заявил, че умира като добър мюсюлманин и не иска жени да идват нито на погребението му, нито на гроба му по-късно.

През всичките тези 15 години майката на атентатора, Бозаина Мохамед Мустафа Шераки,  е пазила мълчание, но сега даде интервю за вестник „Ел Мундо“. Мъжът й Мохамед не мълча. Само няколко седмици след атентатите той даде пресконференция, на която отрече всякаква съпричастност на сина си към терористичните актове. Тогава той настояваше, че синът му се намира някъде в САЩ или е ликвидиран от американците. През 2008 г. Ата-старши умира и неговите вдовица и дъщери са се въздържали от изявления.

Сега Бозаина завява в интервюто си за „Ел Мундо“, че е видяла за последен път сина си месец преди 11 септември. Тя твърди, че той никога не е членувал, в каквито и да е политически партии и не може да е извършил това.

„Мисля, че синът ми е все още жив. Казаха ни, че няма никакви доказателства, които да го изобличат. Египетското разузнаване ни молеше да го уведомим ако узнаем нещо ново, но и до ден-днешен не сме чули никакви новини“, казва майката на Ата.

Според вестника спомените на майката са застинали в 1992 г., когато синът й е заминал за Германия. Тя твърди, че той е заминал там, за да готви дисертация, защото е добър инженер. Тя е уверена, че сърцето й не я лъже и е решила да се обърне чрез вестника към своя син.

„Той е жив и ето какво искам да кажа на сина си. Аз мисля, че той се намира в Гуантанамо. Сине, искам да те видя преди смъртта си. Аз съм вече на 74 години. Знам, че не си извършил нищо лошо и че не можеш да извършиш това, за което говорят. Чакам твоето завръщане."

В Хамбург Ата е работил пет години над дисертация. В този период той става джихадист. В края на 1997 г. тръгва за Афганистан и е живял няколко месеца в Кандахар – столицата на талибаните.

Според вестник „Ел Мундо“ няма никакво съмнение, че Ата е оглавявал групата самоубийци, които на 11 септември отвлякоха четири самолета. Именно той е готвил операцията, а след ареста на един от своите последователи е определил датата на атентата.

Сестрите му са отказали да говорят. Само майка му си спомня за него, пише вестника.

Мохамед Ата е роден през 1968 г. в Кайро. Учи в университета в Кайро, преди да спечели стипендия, която през 1990 г. го отвежда в Техническия университет в Хамбург. Там той завършва следването си през 1999 г. Докато е студент, той пътува до Афганистан, където се обучава с бойците на Ал Кайда. През 2001 г., Ата заминава за Съединените щати, където се обучава да управлява самолет.

Семейството му и досега отрича той да е един от атентаторите и вярва, че той е жив.

В атентатите от 11 септември загинаха 3000 души - 2753-ма при атентата в Ню Йорк, където два самолета се врязаха в кулите на Световния търговски център и още 247 при атаките срещу Пентагона във Вашингтон и разбиването на още един самолет в Пенсилвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 самоГОСТ

    1 0 Отговор
    Да жив Е! И се пъжи в АДА!!!
  • 2 самоГОСТ

    0 0 Отговор
    Пържи (*)