12 Септември, 2016 21:10 1 609 12

Вербални германо-руски престрелки заради българската кандидатура в ООН

  • оон-
  • германия-
  • русия-
  • българия-
  • кандидатура-
  • кристалина георгиева-
  • ирина бокова-
  • генерален секретар

Германия обвини Русия в лъжа

Вербални германо-руски престрелки заради българската кандидатура в ООН - 1
Снимка Архив АП/БТА

Изявленията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова доведоха до вербални престрелки между Германия и Русия, съобщи „Франс 24“.

От германското външно министерство индиректно обвиниха Захариева в разпространяване на неистини. Тя направи изявление за предполагаема „игра зад кулисите“ на канцлера Ангела Меркел, която цели да се заобиколи Русия.

Според Русия, Меркел е направила опит да повлияе на България да смени досегашния си кандидат за най-висшия пост на ООН – Ирина Бокова, с Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия. Кандидатурата на Бокова има подкрепата на Русия.

В изявлението на руското външно министерство се твърди още, че по време на срещата на върха на Г-20 Меркел се е опитала да накара Москва да даде подкрепата си за алтернативен кандидат от България, въпреки очевидните проруски нагласи, които се открояват в речите на генералния директор на ЮНЕСКО, пише „Дойче веле“.

Драмата около българския кандидат в битката за висшия пост в ООН се разрази, след като в някои медии се появи информация, че страната ни иска да замени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, защото първата не е достатъчно силна кандидатура.

Правителственият говорител Щефан Зайберт заяви, че по принцип не дава информация за конфиденциалните разговори на канцлера.

В момента за поста на генерален секретар на ООН има 10 кандидати. „Г-жа Георгиева не е сред тях“, заяви Зайберт. Освен това германското правителство не вижда причина да се изказва относно персонални спекулации.

Германското външно министерство обръща внимание върху факта, че отговорността за процедурата по избиране на нов генерален секретар на ООН се носи от Съвета за сигурност на организацията.

Мандатът на досегашния генерален секретар – Бан Ки-мун изтича в края на декември.

Говорителят на германското външно министерство заяви по време на пресконференция в Берлин: „Ние тук се придържаме към фактите. Когато от официална страна се пускат неща, които еднозначно са грешни, това не е приятелско отношение.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОхОНе

    0 0 Отговор
    Е то едва ли на някой още не му е ясно, че ония двечките Меркел и Юнкер стоят зад тая пародия зарди която се излагаме пред цял свят. После нека някой ни обяснява, че имаме премиер с топки!
    Правят си, каквото си искат с нас и нека "великия" да не се обижда, че му викат пощенски гълъб, защото си е направо пощенска гълъбица!

    Коментиран от #4

  • 2 Трит

    0 0 Отговор
    А Кристалина мълчи, мълчи, мълчи...
  • 3 Картър

    0 0 Отговор
    Поне стана ясно, че Меркел е президент на България, а Юнкер- министър председател. Борисов е само техен говорител.
  • 4 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ОхОНе":

    Борисов никога не е имал топки- те са в ръцете на САЩ, Меркел, Ердоган и т.н.
    Премиер, който по официална телевизия говори, че трябвало "големите началници да се разберат" какво да му коментираме на този? - Той си е ХХХХ
    Борисов е мъжкар само там където няма мъже
  • 5 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    значи като путин буташе бокова е нямало проблем ,но ако меркел иска да е кристалина има и тогава става така че борисов нямал топки :)).е борисов избра руската кандидатура що го плюете?

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Щото за пореден път се отмята от думите и действията си. То да беше 1-2 пъти, ОК., ама неговото е нон-стоп! Не че ми пука или пък на другите им пука кой ще е шефче някъде си.

    И стига с тези тъпи американски изрази "имал топки", "нямал топки" и т.н. имаме си толкова много български думи и изрази за да кажем че някой има или няма кураж, доблест и т.н.

    Коментиран от #12

  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор
    Чете ви природно умен човек като мене безпринципните обиди към Премиера и се чуди-Как можете да критикувате някого еи-така-ПЕРМАНЕНТНО?!Когато някой види 2 и ПОВЕЧЕ жени,коли,къщи и каквото там се сетите,може да прецени и да изкаже предпочитание към една, със аргумента че тя превъзхожда останалите по това,това и онова...С КОГО ОБАЧЕ СРАВНЯВАТЕ БОРИСОВ?КОЙ Е ПО ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ОТ НЕГО?ЗАЩО ИЗБОРИТЕ НЕДВУСМИСЛЕНО ПОКАЗВАТ СМАЗВАЩАТА МУ ПРЕДНИНА?...Ами според вас-защото става с купени цигански гласове.Ами отговорете си на простичкия въпрос-Има ли толкова цигани в България,че превесът на ГЕРБ в момента да е повече от 2 ПЪТИ от БСП и ДПС взети заедно?...

    Коментиран от #8

  • 8 на коня под опашката

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Като те гледам колко си отворен, компетентен по всичко, с една дума "природно умен", ми кандидатирай се и аз ще гласувам за теб. Бойко бледнее пред теб, що не станеш ти краля слънце?
  • 9 путята

    0 0 Отговор
    Бокова е кандидат за главен секретар на БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
    Подкрепена е от РУСИЯ!?
    Русофилистиците се подмокрят от кеф, значи Бокова руската кукла може, а Кристалина не може?
    Що бе?
    Мен Германия ме кефи повече от Русия!
    Искам КОРЕКОМА да ни управлява, даже да му станем провинция ще е най добре.
    Борисов ли ви сложи Бокова за кандидат или Путин?
    Кой ви управлява? Кой обра КТБ? Кой стои зад ДПС?
    Кой?
  • 10 путята

    0 1 Отговор
    Едно време търсихте долари да пазарувате от Корекома, мечатехте за западна кола, искахте да видите и вие малко свят, по точно Западна Европа, радвахте се на западни шоколади и бонбони, а дъвките с картинки ви докарваха оргазъм, сега искате да се слагате на Русия!?
    Май забравихте много бързо мизерията на соца!?
    Нищо, наследниците да червените терористи ще вия припомнят много скоро, руснаците вече изкупиха смешната ни икономика на килограм и то без да палтят нито един лев, източиха КТБ-то и си купиха България, а цената ще я плащаме всички ние, все още работещите.
    Пак ни прекараха бартушките, по братски.

    Коментиран от #11

  • 11 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "путята":

    Тя икономиката ни стана смешна заради демократите. И ако обичаш, без изтъркани клишета, че пак комунистите и ДС са виновни за всичко и дърпат конците. Вярно, че 90% от политиците са свързани с бившата власт, но все пак доволно демократи подкрепяни и от САЩ, от ЕС и от други демократични държави като съседна Турция, се изредиха да ни управляват! И резултата е смешна икономика с всичките и последствия върху обществото и държавата.
  • 12 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    кое се е отметнал борисов?и кво общо има статията с него?