14 Септември, 2016 10:29, обновена 14 Септември, 2016 11:17 2 351 3

Юнкер обеща 50 превозни средства на България за защита на границата (Видео)

  • юнкер-
  • ес-
  • реч-
  • европа-
  • граждани-
  • лъгани-
  • популизъм

Популизмът не решава проблемите, а ги създава

Юнкер обеща 50 превозни средства на България за защита на границата (Видео) - 1
Снимка: БТА/ AP

Гражданите на Европа не бива повече да бъдат водени за носа, трябва да ги гледаме в очите. На гражданите са им омръзнали гротеските, които се разиграват в институциите. Омръзнало им е да бъдат лъгани. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на речта си в европарламента. Тя е първата такава, на която се прави цялостен анализ и бъдещи планове на ЕС.

Юнкер коментира и за защитата на външните граници на ЕС. Той изрази надежда, че до месец октомври „Фронтекс“ ще прати допълнително 200 служители и 50 превозни средства в България, за да се укрепи границата.

„Безработицата продължава да е висока, въпреки че броят на заетите расте постепенно. Трябва да работим по основния стълб на Европа – социалните права. Европа не е достатъчно социална, това трябва да променим", заяви Юнкер.

Юнкер заяви, че Европейският съюз в момента не се намира във върхова форма. Според него има „екзистенциална криза“. Той подчерта, че европейската интеграция не може да бъде в ущърб на отделните нации.

„Европа не трябва да обезцветява нациите. Европа се храни от своето многообразие. Не сме нихилисти или разрушители, а строители, които желаят да има не повече, а по-добра Европа. Европа никога не трябва да се превръща в единна държава. Популизмът не решава проблемите, напротив – той ги създава“, заяви Юнкер.

Председателят на Европейската комисия коментира Brexit и последиците от решението на британците да напуснат ЕС. „Картината на състоянието на Европа включва и погледа на онези, които ни наблюдават. Всички съжаляват за Brexit и разтревожено се питат дали това може да означава разпад на ЕС. Ние съжаляваме за Brexit, но Европейският съюз не е застрашен от това. Бихме желали молбата за излизане да постъпи час по-скоро, за да можем да уточним отново отношенията си с Великобритания, които трябва да останат приятелски“, заяви Юнкер.

„Нашите партньори все по-често ни задават въпроса дали в ЕС е все още сме в състояние да сключваме търговски споразумения с останалия свят. Не съм слепец или фанатик, но съм ЗА това пактът за заетост да остане част от търговските споразумения. Търговията означава повече заетост. Настоявам да се сключи търговското споразумение с Канада – то е най-прогресивното, което някога сме сключвали“, добави още Юнкер.

„Макар и в траур (бел.ред. след терористичните атентати в Европа), ние трябва да бъдем единни в колективната си реакция. Ние трябва да останем верни на своите ценности. Нашата търпимост не трябва да бъде за сметка на сигурността. Темата за сигурността е наш приоритет. Работихме с интернет операторите, за да снемем съдържанието, което приканва за атентати. Работим в много направления, но има какво да се стори. Трябва да знаем кои лица пресичат границите“, заяви Юнкер.

Юнкер заяви, че се очаква създаването на Европейски отбранителен фонд, чрез който да бъдат стимулирани иновациите в тази сфера.

През следващите 12 месеца трябва да предприеме решителни стъпки, за да покажем на света, че ЕС все още е сила, способна на съвместни действия. Нашият начин на живот си заслужава да бъде запазен. Много хора са забравили какво е да си европеец, какво е да си част от ЕС. Важно е да помним защо европейските народи решиха да работят заедно. Европа е водещата сила, което може да доведе до обединение на Кипър. Европа означава мир. Не е случайно, че най-дългия мирен период в историята на Европа започна с формирането на европейските общност. В свят, в който има 40 действащи конфликти. Ние понякога се караме, но се караме – не се бием. Опитваме се да решим своите конфликти“, заяви Юнкер.

„Ние сме против смъртното наказание. Европа е за върховенството на закона навсякъде в Европа. Да си европеец означава личните ти данни да бъдат защитени от силни европейски закони. Европейците не обичат всяко едно движение да бъде записвано от камера. В Европа личното пространство има значение“, добави Юнкер.

В своята реч той подчерта, че трябва да се работи за укрепване на отбранителните инструменти на съюза. Юнкер каза също така, че еврото носи огромни придобивки, често невидими. Той заяви, че ЕС трябва да засили усилията си за създаването на Съюз на капиталовите пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Борко

    0 0 Отговор
    ... каза главният лъжец на ЕС.
  • 2 goni

    0 0 Отговор
    Това за еврото е върхът! "Еврото носи огромни придобивки, често невидими"!:) Тоя човек има прекрасно чувство за хумор! Бих се смял от сърце стига да не беше на мой гръб! Но, както се изрази преди години г-н Петър Стоянов докато все още беше президент на Родината, какво мисли за циганите: "Да е жив и здрав"!
  • 3 Nasko

    0 0 Отговор
    Този път сме на правилната страна и за винаги !!! Колкото и да квичат руските хибридни агенти времето вече е на наша страна ! Русия изостана много цивилизационно . Ние сме в ЕС и НАТО завинаги !Русия въпреки хибридната воина не може да направи нищо и затова тероризира съседите си от злоба !!!