746 4

„Газпром” получи първото разрешително за строителството на „Турски поток”

Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Руският гигант „Газпром” получи по дипломатически път първото разрешително за строителството на морския участък от газопровода „Турски поток”. Това се посочва в прессъобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

„Бих искал да отбележа оперативността и сътрудничеството при работата с турските партньори по първия етап от изпълнението на проекта през Турция”, коментира новината шефът на „Газпром” Алексей Милер.

Преди време Русия се отказа от проекта „Южен поток” заради изискванията на ЕС. Според Брюксел газопроводът трябваше да отговаря на т.нар. трети енергиен пакет. По тази причина Москва реши да го замени с „Турски поток”. Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради дипломатическата криза в отношенията с Анкара.

По план проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция. След това тръбите се насочват към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 км, а на сухопътната на турска територия - 180 км. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 млрд. кубични метра. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 16:54  14.09.16
  Естествено русия ще предпочете 3 пъти по краткия маршрут през морето. Затова ще има турки а не южен поток. Още от самото начало беше ясно, че тръбите няма да стигнат до нас. Нашите управници вярваха във фикс идея от страна на Русия.

  Коментиран от #2

 • бургас
  Отговор
  2 18:19  14.09.16

  До коментар #1 от "незнайко":

  Всъщност южен поток също щеше да минава през морето, както и турски поток, разликата е, че единия щеше да излиза в България, а другия ще излезе в Турция. Иначе в началото Турция изобщо не е смятана за потенциален партньор в това трасе и само отказът на България, продиктуван от забраната на ЕС за газопровода и пословичното надупване и лизане на еврогейски задници от страна на наште велики политици принуждават руснаците да спрат проекта южен поток(тръбите още си стоят складирани на бургаското пристанище)и да се ориентират към Турция, което всъщност е резервен вариант за Русия, демек план Б. Но в началото България беше избрана като най-подходящ и удачен партньор за газопровода, само че тиквоча разбира се пак осра всичко. Сега може и да съжалява, ама кел файда. Така че България за пореден път пропусна една много добра възможност да направи нещо важно и да спечели от това. Я да бяха на наше място унгарците, или гърците, или чехите да видим дали щяха да ходят по свирката на ЕС и да откажат проекта, ние сме най-надупените и затова ни цакат както си искат и който си иска, и то без някакви компенсации за проявената "лоялност".
 • Фронто
  Отговор
  3 18:24  14.09.16
  Ама всички параметри са си мамислили:по сухо,по мокро,кубици,пари!Та даже и заглавие му измислили. А и за 'оперативност'говорят! Абе,работа голема!Само дето не казват КОГА ще стане.Аз ще ви кажа _ НИКОГА! Фойерверки са това!
 • Фронто
  Отговор
  4 18:53  14.09.16
  Техника,технологии и валюта нада/и ощекуп други неща/.Ама очен надо техника,технологии и доларес.Йок техника,технологии и истински пари у двете средноврковни държави!

Напиши коментар:


Публикувай