899 0

Хиляди камиони и таксита блокираха центъра на Букурещ

Румънските превозвачи протестират срещу цените на застраховка Гражданска отговорност

Снимка Туитър
Снимка Туитър
Милена Трачева

Мащабен протест на превозвачите тази сутрин блокира центъра на румънската столица Букурещ. Стотици камиони и таксита се събраха на площад Виктория, пред сградата на парламента, съобщи местният телевизионен канал  Stirile pro tv.

Превозвачите протестират срещу поскъпването на застраховка "Гражданска отговорност". В днешния протестен митинг, който ще продължи от 09:00 до 15:00 часа, се очаква да се включат 5000 превозни средства в Букурещ и други 100 000 в още 20 града в страната.

Още в ранните часове на днешния ден стотици камиони и ТИП-ове влязоха в румънската столица.

Макар в сряда правителството да прие извънредно постановление, според което цените на застраховките да бъдат замразени за шест месеца, превозвачите не останаха доволни и отказаха да отменят днешния си протест.

Превозвачите са недоволни, че цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ не спира да се изкачва нагоре всяка година.

Един от шофьорите заяви пред румънската телевизия, че през 2012 г. е плащал 300 евро, а днес трябва да плаща между 22 500 и 18 500  леи. „Може ли някой да ми обясни на какво се дължи това рязко поскъпване?“, попита той.

Националният съюз на превозвачите в Румъния обясни, че правителството иска да замрази тарифата на застраховката за товарни автомобили на максималната ѝ стойност от 18 500 леи, докато превозвачите предлагат тарифа от 4.907 леи годишно.

В Румъния са регистрирани 180 000 товарни превозни средства, а леките автомобили са около шест милиона.

Румъния


Напиши коментар:


Публикувай