743 1

Кризата тласка гърците към дрогата

Стефанаки Йоанис

Икономическата криза е довела до увеличаване на консумация на психотропни субстанции от жителите на Атина. Това показва голямо ново изследване от гръцки и чуждестранни учени, проведено сред градските отпадъчни води в Атина, съобщават гръцки медии.

Учените сравнили анализите от пробите с подобни изследвания от предходни години и са намерели голямо увеличение на психиатрични медикаменти, наркотици и други незаконни вещества.

Основният извод на учените е, че здравето на населението, особено психическо, се е влошило по време на кризата.

Между 2010 - 2014 се е увеличил с 19 пъти следите от бензодиазепините и седативните вещества и от 11 пъти за антидепресанти. Освен това, са открити следи от лекарствата, като метадон, екстази и метамфетамин.

Това, според учените, отразява увеличение на случаите на психични разстройства сред столичани заради хронична криза и увеличаване на безработицата.

В същото време е намаляла употребата на антибиотици. Това показва, че гърците предпочитат природните лекове за лечение на простудни и вирусни инфекции за сметка на нестероидни противовъзпалителни средства.

Проби от отпадъчните води се събират от пречиствателната станция между 2010 г. и 2014 г., почти по едно и също време. Учените изследвали наличието на 148 легални и нелегални наркотици и други вещества.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 08:57  16.09.16
    Само дето не става въпрос за гърците в Атина, а за всяквите навлеци, дето от години са окопирали центъра на Атина!

Напиши коментар:


Публикувай