830 0

Операция срещу "Ислямска държава" в Турция

Терористите готвели нападение срещу западни посолства

Четирима души са задържани от турските власти в рамките на операция срещу бойци на „Ислямска държава“, съобщава в.“Миллиет“. В Анкара разполагат с разузнавателна информация, че терористите са подготвяли нападения срещу посолствата на Великобритания и Германия в южната ни съседка.

Според отговорни представители на турското министерство на вътрешните работи нападенията срещу посолствата на Лондон и Берлин са били планирани в периода 13-17 септември. В резултат на съвместни действия на органите на реда са задържани трима заподозрени в столицата Анкара и още един в мегаполиса Истанбул. Вестникът обаче посочва, че до момента не са установени данни за връзки на задържаните с терористични групировки.

Информацията за заплахата е предоставена на службите в Анкара от двете посолства. Въпреки че не е установена специфична заплаха двете дипломатически мисии са били затворени като предпазна мярка. Британското посолство в Анкара няма да работи и днес от съображения за сигурност.

Преди това и Федералната република обяви, че временно затваря своето посолство, всичките си консулски служби и училище в Турция. Според публикация на в. „Билд“ решението е предпазна мярка срещу атентати по време на ваканцията за Курбан байрама. Празникът се чества в Турция и другите мюсюлмански страни от 12 до 15 септември, отбелязва ТАСС.

Турция


Напиши коментар:


Публикувай