806 0

16 септември: Светът в снимки

Снимки АП и Синхуа / БТА
Снимки АП и Синхуа / БТА
Милена Трачева

Тазгодишната седмица на модата в Мадрид показа интересни и провокативни тоалети, които едва ли бихте облекли в ежедневието си. Като тези бански костюми например, родени във въображението на прочутата дизайнерка Агата Руис Де Ла Прада.

Столицата на Великобритания също е във вихъра на модата. Тазгодишната седмица на модата в Лондон показа изключително интересни предложения за сезон пролет/лято 2017 г.

Мексико празнува 206-та годишнина от своята независимост от Испания. Празникът бе отбелязан с военен парад в Мексико Сити. На 16 септември 1810 г. католическият свещеник Михел Идалго Костиля призовава мексиканците да се надигне срещу испанската управляваща класа в страната. Той обявява независимостта на Мексико в малкото градче Долорес.

Тежка катастрофа в Бангладеш отне живота на най-малко осем души. Микробус и автобус се сблъскаха в квартал Браманбария, на около 109 км североизточно от столицата Дака.

Днес в Бангладеш имаше и друга катастрофа. Хеликоптер се разби в Кокс Базар, един от най-големите естествени пясъчни плажове в света, който се намира на около 292 км югоизточно от столицата Дака. В инцидента загина един човек, а други четирима бяха ранени.

Президентът на САЩ Барак Обама, губернаторът на Охайо Джон Кейсидж и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг бяха само част от американския елит, който се събра в Овалния кабинет на Белия дом, за да обсъди Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции и как американските работници и предприятията могат да се възползват от него.

След като старият балкански маршрут на бежанците, водещ от Турция през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия и Словения бе затворен през март, правителствата на Балканите търсят начини да укрепят границите си, страхувайки се от нов масов прилив на хора от Близкия Изток, Азия или Африка. Стотици мигранти продължават да се стичат към Европа, въпреки постигнатото споразумение между ЕС и Турция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и други представители на Организацията на обединените нации присъстваха на тържествена церемония за 35-годишнината на Международния ден на мира. По време на тържествената церемония се чу и звънът на камбаната на мира в централата на ООН в Ню Йорк, която бе ударена лично от Бан Ки-мун. Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. по инициатива на Коста Рика.

В словашката столица Братислава се проведе неформалната среща на върха между лидерите на 27-те страни членки на ЕС. Европейските лидери пътуваха с корабче по река Дунав, за да стигнат до мястото на срещата. Разходката им с лодка премина под изключително затегнати мерки за сигурност, която включваше въоръжени командоси в гумени лодки.Напиши коментар:


Публикувай