16 Септември, 2016 22:06 1 771 1

Израел разполага с 200 ядрени оръжия

  • израел-
  • ядрени оръжия-
  • колин пауъл-
  • изтекли имейли-
  • хакерска атака-
  • dcleaks

Това става ясно от изтекли имейли на Колин Пауъл

Израел разполага с 200 ядрени оръжия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Израел разполага с най-малко 200 ядрени бойни глави, което нарежда страната на 6-o място сред ядрените сили в света. Това става ясно от изтекли имейли на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл.

Информацията за ядрената мощ на Израел изскочи от имейл, който бившият държавен секретар на САЩ изпратил до свой колега миналата година. Имейлът е бил сред документите, които хакерската група DCLeaks задигна и публикува в политическия блог LobeLog.

Още от самото си създаване Израел има политика на ядрената неяснота и никога не обсъжда вида или потенциала на своите оръжия, макар да е "обществена тайна", че съюзникът САЩ е добре въоръжен.

Някои международни наблюдатели, които следят Израел, твърдят, че страната разполага с около 400 ядрени бойни глави, до към този момент информацията, открадната от Пауъл е най-авторитетният и достоверен източник на информация.

В писмото си до Джефри Лийдс, негов бизнес партньор и дарител на Демократическата партия, във връзка с речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес, предупреждавайки го за споразумението за ядрената програма на Иран, което ограничи ядрените възможности на Техеран и в замяна вдигна международните санкции срещу страната. В крайна сметка сделката беше финализирана през лятото.

„Преговарящите не могат да получат това, което той иска. Както и да е. Иранците не могат да използват ядрено оръжие, ако в крайна сметка направят такова. Момчетата в Техеран знаят, че Израел има 200 и всички те са насочени към Иран, а ние имаме хиляди. Както каза Ахмадинеджад (бившият ирански президент – б.р.) "Какво да правим с една бомба, да я лъскаме ли?" Говорил съм публично и за КНДР и Иран. Ще взривим единственото нещо, за което ги е грижа  – режима на оцеляване. Къде и как изобщо могат да тестват ядрено оръжие“, пише бившият държавен секретар.

Новината дойде малко след като Доналд Тръмп бе обвинен в държавна измяна, след като насърчи руснаците да хакнат имейлите на Хилари Клинтън, за да търсят 30 000 "липсващи" документи, които не са били предадени на ФБР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dart

    1 0 Отговор
    Za6to iran nqma da pravi sa6toto samo gulposti ne pravilniq posoka za sveta