761 3

Лидерите на ЕС с пътна карта за просперитета на ЕС

Срещата в Братислава показа, че ЕС трябва да остане единен и сплотен

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Лидерите на Франция и Германия показаха символично единство като проведоха съвместна пресконференция след срещата на върха. Според тях ЕС е постигнал съгласие относно приоритетите за укрепване на съюза, въпреки "критичната ситуация", която предизвика британския вот за Brexit, пише Би Би Си.

Среща на европейските лидери в Братислава, показа, че ЕС може да се движи напред след шока, който Великобритания стовари, обявявайки, че напуска Съюза. Това заяви френският президент Франсоа Оланд след неформалната среща на върха, която се проведе в словашката столица, съобщи Ройтерс.

"Европа може и трябва да се движи напред с ясни приоритети, които да отговарят на очакванията на европейците", заяви френският лидер по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Меркел и Оланд заявиха, че бежанската криза е ключов въпрос, който трябва да се реши незабавно.

Френският държавен глава обяви, че той и колегите му са постигнали консенсус около идеята, че този проблем трябва да бъде решен с общи усилия.

"Ние говорихме много конкретно за това, какво ще направим, за да се справим с проблеми като миграцията", заяви по време на брифинга Меркел. Тя спомена нововъзникващ "братиславски дух" на сътрудничеството за справяне с най-тежките проблеми, пред които е била изправена Европа.
"Всички ние ще трябва да направим компромиси", призна тя.

Лидерите на ЕС се споразумяха да засилят съвместните си усилия за укрепване на външните граници на ЕС, за европейската отбрана, за борбата с тероризма и за стимулирането на икономическия растеж.
"Смисълът на нашата среща бе да разгледаме подробно недоверието, което Европа вдъхва на европейците и надеждата, която трябва да носи", добави Оланд.

На срещата е била приета и обща "пътна карта" за стратегии, които ще помогнат на Европейския съюз да си върне доверието на европейските граждани. Една ясна пътна карта, която води към Рим през март следващата година, когато ЕС превръща 60 години

Словакия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • лошо
  Отговор
  1 22:44  16.09.16
  Цинизъм от най-висше европейско ниво !!!
 • опала
  Отговор
  2 23:15  16.09.16
  ква е тая пътна карта, нямат ли GPS навигация... оффсета от реалността им е чутовно голям
 • Carfen
  Отговор
  3 00:01  17.09.16
  Значи след една година някой друг ще трябва да се справя с горепосочените проблеми, защото тези два политически трупа няма да бъдат преизбрани. Така че могат да ни обещават на воля каквото и колкото си искат.

Напиши коментар:


Публикувай