937 0

Два месеца след метежа: Турските танкове се изтеглят от градовете

Обратно към казармите

Два месеца след метежа: Турските танкове се изтеглят от градовете
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Турското правителство обяви, че е завършено изтеглянето на тежката артилерия от центъра на редица градове, сред които столицата Анкара и Истанбул, съобщи Анадолската агенция.

Близо два месеца след опита за военен метеж в южната ни съседка военни дивизии, танкове, бронирани машини и друга военна техника са били дислоцирани обратно към казармите.

„Процесът по изтеглянето в Анкара и Истанбул приключи. От сега нататък няма да има тежка военна техника в центъра на градовете“, заяви министърът на отбраната Фикри Ъшък.

След опита за преврат турските власти разположиха танкове по улиците на градовете, за да се избегне повторен сценарий като този в късните часове на 15 юли. В страната бе обявено тримесечно извънредно положение.

Десетки танкове и бронетранспортьори „бдяха“ над сигурността на гражданите в най-големите турски градове – близо до ключовите правителствени здания и локации.

Близо 250 души загинаха при опита за военен пуч. След него властите започнаха масови чистки и преследване на гюленистите. Фетхулах Гюлен и неговите последователи бяха посочени като организатори на метежа, потушен в ранните часове на 16 юли.

Турция

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай