12 051 3

Хиляди излязоха на протест в Германия

Не на сделката с американците!

Хиляди излязоха на протест в Германия
Снимки: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Хиляди германци излязоха на протест в различни градове на страната срещу търговските споразумения със САЩ и Канада, съобщи ДПА.

Демонстрации имаше в Берлин, Франкфурт, Кьолн, Щутгарт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен. По данни на „Дойче Веле" общо 100 000 души са излезли по улиците на страната.

Хиляди се възпротивиха на евентуалното търговско споразумение със САЩ, както и това с Канада. Според демонстрантите те сделките ще се отразят негативно на предлаганите на пазара храни и други стоки. „Искам да се отървем от ТПТИ. Европейските социални и екологични стандарти трябва да се спазват”, заяви протестиращ в Берлин, цитиран от Би Би Си.

Митингите също така са признак за промяна на политическото настроение на местните, посочват анализатори. Парламентарните избори в Германия ще се проведат през следващата година.

Според проучване на института „Ипсос“ 52% от анкетираните са на мнение, че търговските споразумения ще намалят качеството на продуктите в Германия и ЕС. Те очакват внос на некачествена стока.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бе подложено на остри критики в редица европейски страни. Австрия и Франция призоваха да се спрат преговорите със САЩ.

След три години преговори Брюксел и Вашингтон все още не могат да се стигнат до компромис относно редица различия, включително за стандартите за безопасност на храните и околната среда.

ЕС и САЩ започнаха преговори през 2013 година, надявайки се да бъде създаден най-големият пазар в света за свободна търговия – с близо 850 милиона потребители. Очаква се през месец октомври да бъде отворена нова глава от преговорите между Брюксел и Вашингтон.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реално
  Отговор
  1 18:05  17.09.16
  Сделка с американците е по лошо и от сделка с дявола
 • Мрън
  Отговор
  2 19:17  17.09.16
  Американците предложили на дявола да работи за тях, а той отказал с обяснението, че не е способен да прави всички онези неща, каквито му изисквали.
 • Мрън мрън
  Отговор
  3 22:17  17.09.16
  То пък псевдо Европейските сдандарти за безопасност на храните и околната среда са на ниво!? Всички родни производители се изучиха от Запада. Правим имитиращи продукти на сирене, кашкавал, мляко, месни и хлебни изделия. Жалка картина, хората си купуват боклуците от големите вериги и от модерните псевдо здравослови магазинчета за супер храни. Като им дадеш истинска качествена храна, те не я възприемат, защото са привикнали към боклуците, че даже им е сладко да я консумират. Здравната реформа трябва да започне от храните, които се предлагат на пазара. Връщане на БДС за стоките, храните и опаковките.

Напиши коментар:


Публикувай