Last news in Fakti

18 Септември, 2016 11:05 8 482 33

Британия няма шанс при нападение на Русия

  • великобритания-
  • русия-
  • нападение-
  • ричард барънс-
  • военни-
  • отбрана

Кралските ВВС също няма да успеят да се противопоставят на руските сили

Британия няма шанс при нападение на Русия - 1
Снимка: БТА/ AP

Британските въоръжени сили няма да са в състояние да защитят страната си при нападение на Русия или друга суперсила. Такава прогноза даде пред „Файненшъл таймс“ сър Ричард Барънс, наскоро пенсиониран ръководител на Съвместното командване.

Високопоставеният военен, оттеглил се през месец април, начерта мрачния за Лондон сценарий в меморандум от няколко страници, изпратен до министъра на отбраната Майкъл Фалън.

Прогнозата му идва на фона на правителственото решение да се увеличат разходите за отбрана с близо 5 милиарда паунда до 2020/21 година. По този начин Великобритания ще отговори на изискването на НАТО 2% от брутния вътрешен продукт на страната да отиде за отбрана.

Според Ричард Барънс при широкомащабна офанзива от страна на руските въоръжени сили британските нямат никакъв шанс.

Военният заяви, че британската армия е твърде зависима от малка на брой скъпа техника – като нови самолетоносачи, които Лондон „не може да си позволи да загуби“. Барънс заяви, че заради съкращаването на разходите през годините Великобритания не е в състояние да отговори на военната мощ на руснаците.

А ще могат ли кралските военновъздушни сили да отговорят на евентуална офанзива? Отговорът е отрицателен. „Не е нужно да свалиш всичките изтребители на нашите ВВС, а само да знаеш как да убиеш 40-те души, които знаят как да ги управляват“, заяви Ричард Барънс.

Близо два пъти са били намалени военните разходи сега в сравнение с началото на 90-те години на миналия век. Броят на военнослужещите пък е редуциран от 300 000 през 1989 година до 150 000 през 2016.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наужким

    0 0 Отговор
    англия при все, че е заобиколена от вода има армия от 150 000 души, а за българия дето отвсякъде ни дебнат 15000. браво на нашите политици, послушно изпълняват повелите на масоните от 27 вече години и унищожават страната ни за жълти стотинки (малко власт, френска любов със секретарката и др. такива нещица), ама нали се чувстват велики това е важно...
  • 2 еее

    0 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ СПА СПОКОЙНО ....
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо винага РУСИЯ им е в устата ? Кога руснаците са казали, че ще ги нападат ? Въоръжаването е под диктовка на НАТО. От там идват "големите" пари. Дали народа го иска никой не го пита.
  • 4 ИСТОРИЛ

    0 0 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ПРИ СБЛЪСЪК С АНГЛИЧАНИТЕ ВИНАГИ СА СЕ НА.ИРАЛИ !!!РУСНАЦИТЕ НЯМАТ ШАНС СРЕЩУ АНГЛИЧАНИТЕ !!! ЧЕЧЕНЦИТЕ ОПЪВАХА РУСНАЦИ В ЧЕЧНЯ А КАКВО ОСТАВА ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ !!!

    Коментиран от #9, #13, #14

  • 5 здравомислещ

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера какво ще спечелят руснаците ако бомбандират Англия или друга европейска страна.Навремето Сталин е искал да завладее Европа с една единствена цел - разпространението на комунизма.На сегашните управници в Кремъл тая налудничава идея и през ум не им минава за Русия, още повече за където и да било другаде. Руснаците се интересуват да си запазят огромната територия сверите на влияние и да сключват изгодни икономически договори,което изключва агресия към апетитни пазари като Европа.Руската военна заплаха за Европа е блъф на алчните военно промишлени комплекси.
  • 6 лепна

    0 0 Отговор
    Маа много страшни тея руснаци бее, тюю... Севетът се тресе от световен, международен тероризъм и се надигат разни религиозни фундаменталисти да трепят всичко що не знае наизуст Корана, а сега Русия била заплаха??
  • 7 Kiril

    0 0 Отговор
    Хахаа, и на снимката Су-25 , модел 1978 година, ако с такива самолети ще завладяват Англия, жална им майка :D
  • 8 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Нали затова е създаден НАТО, и чл.5.Това е система за колективна отбрана.За отбрана 60млрд е бюджета на Великобритания, САЩ 644 млрд и т.н
    Съюза и страните членки разполагат със 55% от световната икономика.Та оттам и не е нужно дори в случай на война да се отделят повече от 3-5% от БВП.Това е, ако всичките и членове гледат в една посока разбира се, тогава идват и ползите от солидарността= икономически ползи.
  • 9 ПАРЕН КАША ДУХА

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТОРИЛ":

    ТОЧНО ЩОТ СЕ УЧАТ ОТ МИНАЛОТО В КОЕТО УМЕРЕНАТА СИЛА НЕ Е НИКВА СИЛА НАСТОЯЩИТЕ СУХОПЪТНИ И ВВС НА РУСНАЦИТЕ МАЙ СА ВЪВ ВЪРХОВА ФОРМА ПОЗВОЛЯЩИ ИМ ДИКТОВКА НА СЕГАШНИЯ ЕТАП
  • 10 123

    0 1 Отговор
    русофилски сайт - що ни занимавате с Русия - изостанала феодална държава

    Коментиран от #17

  • 11 simonm

    0 1 Отговор
    Няма страшно,ше и го върнат тъпкано и тава Путин го знае,за това няма да нападне Англия А защо? Отговарям след коментарите,отговора не е труден за повечето
  • 12 Трол

    1 0 Отговор
    И ника ти еврейски...
  • 13 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТОРИЛ":

    Руснаците имат респект само от германците,останалите не ги броят за живи.Армия която се бие до последно,която не напуска своите окопи,и може да контраатакува ,дори без шанс ,такива армии ,са 3 в света. Германската,руската,и ние някога бяхме в тройката. Кога са се насирали от англичаните,когато и в двете световни войни ,СА БИЛИ СЪЮЗНИЦИ. И за щастие на западният свят Русия и Германия почти се самоубиха, иначе на старият континент ,нямаше да припари англо-саксонски крак. Да ти напомня ,същата тази английска армия ,взе на бегом разстоянието до Дувър, тичайки с все сила пред немската армия, и спря чак на своята английска територия,където получаваше всякаква помощ, от целият останал свят. Само за сведение,Англия е все пак силна ядрена държава,ЯДРЕНИ ДЪРЖАВИ НЕ СЕ НАПАДАТ, те воюват с чужди ръце, и създават зони на влияние, и колониални държави,чрез които се отслабват едни други ,пренасят конфликти близо до границите,ЗА ДА МОГАТ ТАМ ДА КОНТРОЛИРАТ СУРОВИНИТЕ И НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПАЗАРЪТ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Morgoth

    0 0 Отговор
    Че кога изобщо е стоял въпроса Великобритания да се защитава сама срещу Русия?!? Ясно е, че нямат шанс, но също така е ясно, че подобна ситуация не може да съществува без това да въвлече целия свят във война.
  • 16 Де юре

    1 0 Отговор
    Русия ако нападне Англия, тя няма шанс, Русия ако нападне Прибалтика ще я превземе за 72ч., Русия ако нападне Швеция..., айде стига де! Той Путин обяви, че ще нападне и пингвините от Южна Патагония! Да се готвят аборигените от Австралия и бушмените от Африка. Не усещате ли, че се насажда масова психоза? А краварските тролове нежно припяват трели написани от Козяк16.
  • 17 ПРОДАВАЛНИК

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Аааааа А ПОРНОГРАФСКОКАПИТАЛМАФИОТПОЛИТРОБСКИЯ СТРОЙ Е МНОООГО СЛАДЪК ЛИ ААААААА??????
  • 18 иии

    1 0 Отговор
    като че ли Англия не е в гавНАТО и утРе ще се бие сама срещу лошите руснаци. Идиоти ,що плашите мирни граждани на Лондон -ахмед,хасан,мутан и новия кмет Хан Рязан...
  • 19 начо

    0 1 Отговор
    русия е разпадаща се държава както ссср.на времето ссср имаше още по мощна армия която с нищо не попречи на разрухата и разпада.даже имаха и съюзници.днес са бледа сянка от онова време и имат за съюзник единствено барикадиралия се асад.русия е бита карта
  • 20 ZZZZ

    1 0 Отговор
    Няма да коментирам кой би победил в един евентуален конфликт, защото това са сметки без кръчмар, а и съвсем ненужни.
    Но искам да кажа, че това са типични изказвания на военни, макар и бивши такива, след това всичките работят във военната индустрия и лашат много големи пари. Те са свикнали само да искат и да получават, а на всички е ясно, че става въпрос за суми с много нули!
    Преди 1-2 седмици имаше подобен доклад в САЩ и там имаше препоръки за драстично увеличаване на разходите . Предполагам подобни доклади получава и Путин, и го съветват как не бива да изостават от "враговете" . Човек има чувство, че висшите военни, независимо от коя държава са, членуват в една икономико-политическа мафия!
  • 21 Фройдоф

    1 0 Отговор
    П...лите от острова сами ще се затрият .Половият подбор няма да им прости
  • 22 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    поредната статиика от путиновите медии представена за едва ли не западна такава,само че путиновите платени писачи пак са се объркали.та въпроса е много прост.щом като англия е налмалила драстично разходите си за армията ,как са планирали нато и сащ да окупират русия ,дето всекидневно ни го натяквате тук?така ли се окупира стана с размерите на европа и австралия заедно?със 150 хиляди воиници?иначе руснаците ни флот ни авиация имат близка до тези на англичаните и в конвенционален конфликт нямат шанс особено в една по-дълга война дето 140 те милиона руснаци няма на кого да разчитат ,а зад англия ще застане целия свят!

    Коментиран от #24, #25

  • 23 ТИКВОЧА

    1 0 Отговор
    НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ЗА ДА НЕ ВИ Е СКУЧНО . 1 .РУСИЯ ИМА 2.000.000 РЕДОВНА АРМИЯ.2 НЕ НАПРАЗНО ОТ 40 ГОДИНИ КАРАТ ЛАДИ И ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗОРИ РАДУГА . ВСИЧКО ХВЪРЛЯТ В ВЪОРАЖАВАНЕ КРАВАРИТЕ ГО ЗНАЯТ НИЩО ЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА МУТРИТЕ НА СВЕТА.ДА НЕ ДАВА ГОСПОД РУСНАКА Е СПОСОБЕН ДА СТОПИ СВЕТА.СПРАВКА1969.ГД.КОГАТО СССР ПО ОНОВА ВРЕМЕ СТОПИ 1.000.000 КИТАИСКА АРМИЯ ЗАЕДНО С ТАНКОВЕТЕ ИМ . ПРЕСТАВЯТЕ ЛИ СИ СЛЕД 50 ГД. КАКВО ИМАТ. НЕ СЪМ ФЕН Б.Б НО СКОРО КАЗА ЕДНА ИСТИНА ЧЕ КОИТО СЕ ЗАКАЧА С РУСИЯ ЩЕ ЯДЕ БОИ. ЛЕКА НОЩ.

    Коментиран от #26

  • 24 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Здравей троле, бях се притеснил да не си в отпуск :)
  • 25 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Тролче, ще ти дам шанс да обясниш защо Путин би нападнал Агнлия?! Или въобще защо Русия би проявила военна агресия или би имала интерес от слаба и разеднинена Европа, както вие краварските тролове го натяквате?!

    Коментиран от #27

  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ТИКВОЧА":

    стига бе 1 милионна армия не бешели 10 милионна ?краварите така ги е страх че направо не знаят къде да се скрият :)))))))))))))))) .иначе за другото си прав,но вече количеството не е определящо.
  • 27 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "кроко":

    путин няма да напада англия разбира се ,но тази статия е правена с цел да ви даде самочувствие на вас неговите защитници.

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 28 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    А кога ще си напишеш по 15-20 плюса на коментарите?
  • 29 Александр Сахаров

    0 0 Отговор
    Някои от коментиралите имат направо смешни виждания относно ставащото и това, което има потенциал да се случи. Едва ли Путин ще тръгне да напада Великобритания, освен ако не е в ответна бойна операция, защото не е луд да се изправи срещу НАТО и бойната мощ на страните-членки. Анализът на Барънс е просто сравнение на военния потенциал на двете страни. Великобритания отдавна не е суперсила - вече повече от столетие. Системата й от колонии се разпадна, някои от съвременните държави, членуващи в Британската общност, са страни, които с кръв и революция прогониха английските окупатори. Индия, Пакистан, Бангладеш - тези съвременни държави само формално подкрепят американските си съюзници и се стремят към регионално лидерство. Много лесно могат да обърнат "палачинката" и да развият сътрудничество именно с Русия и интеграция в рамките на Азия.

    Оформя се много интересен и многополюсен свят. От една страна, Турция е на път да влезе в Топ 10 на най-силните икономики в света, развива собствен Военно-промишлен комплекс, видя се, че не може без руските туристи, строителство и енергоносители, а напоследък започна да си разваля отношенията със САЩ и някои от съюзниците си в НАТО. Иран също се отваря към Русия. Бразилия отдавна критикува САЩ заради политиката им на вмешателство, С. Арабия се дистанцира постепенно от американските си приятели. Китай и Русия имат общи интереси и спокойно са в състояние да наритат американците в един отдалечен от американските брегове конве
  • 30 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    А защо пък тази и други подобни статии да не са написани с цел да сринат психиката на краварите и тяхните "партньори" колко са зле от към въоръжение.

    Или пък за да надъхат безмозъчните кравари и работещи за тях, колко са опасни руснаците и как спешно трбява да опукат едни кинти за оръжия?!

    А статиите за великите американски оръжия с каква цел са написани - за да дадат самочувствие на покровителите на световния тероризъм?!
  • 31 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    И все пак няма ли да кажеш нещо за обвинениеята че Путин е агресор и иска да дестабилизира Европа?!

    Коментиран от #32

  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "кроко":

    путин е агресор и иска да дестабилизира европа!ти и групата лъжци сте тук за да му клакьорствате и създавате лъжливи настроения ,както и лъжливи твърдения и теории както и да спамите когато усетите че не ви минават номерата!тва дали е достатъчно?

    Коментиран от #33

  • 33 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Доказателства някакви? Обоснови се?
Новини по държави: