19 Септември, 2016 04:16 3 557 0

Топ 3 на астероид среща Земята

  • астероид-
  • кратер-
  • динозаври-
  • юнеско
Топ 3 на астероид среща Земята - 1

Земята неведнъж се е сблъскала с удари на астероиди. Някои от тях са имали ключова роля за развитието на живота на планетата ни. Единият е виновен за изчезването на динозаврите и появата на бозайниците, а друг създава уникално голям резерв от диаманти за една от световните сили.

Предлагаме ви Топ 3 на тези срещи.

Топ 3 на астероид среща Земята

Кратерът Чиксулуб, Мексико

Това е кратерът, оставен от астероида, който бива обвиняван за изчезването на динозаврите преди 65 милиона години, на границата между периодите креда и терциер. Намира се на мексиканския полуостров Юкатан, а част от него попада във водите на океана до полуострова. По време на сблъсъка Юкатан се намирал под плитко море с дълбочина около 200 м. Диаметърът на кратера е около 170 километра, а дълбочината му при сблъсъка е 40 километра - един от най-големите кратери, откривани досега.

Чиксулуб обаче е слабо проучен, тъй като не се намира на повърхността на сушата. Според учените този праисторически кратер може да даде информация за това какво е представлявала планетата Марс преди милиарди години. В резултат от сблъсъка между Земята и астероида с диаметър 10-30 километра и скорост 10 километра в секунда, половината от видовете изчезват, включително динозаврите.

Някои геолози пък са на мнение, че астероидът е паднал в Карибско море, като е предизвикал с удара си огромни вълни цунами. Ударът довежда до огромни климатични промени, до господство на бозайниците и до смаляване на размерите на морските микроорганизми.

Топ 3 на астероид среща Земята

Кратерът Вредефорт

Кратерът Вредефорт се е образувал преди 2,02 млрд. години. Той се намира в Южна Африка. Смятан е за най-големия на Земята. Той има диаметър от 300 км. Учените смятат, че е образуван от един от най-големите метеорити, които някога са се сблъсквали с планетата ни. Следствие на това почти е унищожен живота на планетата. При падането на метеорита се е освободила такава енергия, която е причинила опустошителни глобални промени. Според някои учени това събитие е довело и до основните еволюционни процеси, но това все още не е доказано.

Кратерът е съставен е от верига хълмове, наречени хълмовете Вредефорт. Възвишенията, създадени от метеорита, днес са покрити със столетни седименти и целият район е включен през 2005 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Топ 3 на астероид среща Земята

Попигайски кратер в Сибир

Попигайският кратер в Сибир е с диаметър 100 км. Кратерът е образуван след удар на астероид преди около 35 млн. години. Котловината му е открита през 1946 година. Установено е, че вследствие от огромното налягане, създадено от сблъсъка на метеорита, кристалите графит в областта на колизията са се превърнали моментално в диаманти. Скоро след откриването му находището е засекретено и работата по добива на диаманти започва, извършван основно от затворници в ГУЛАГ.

През 2012 година Русия разсекретява документите, засягащи находището, като обявява, че под кратера се намират резерви от стотици хиляди тонове диаманти. Такова количество би обезпечило нуждата на човечеството за диаманти за слеващите 3000 години. Поради трудната достъпност на кратера и възможността за създаване на изкуствени диаманти с по-добри свойства добивите на диаманти в района са оценени като недостатъчно печеливши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА