Last news in Fakti

19 Септември, 2016 17:59 997 0

Нападателят от Минесота бил 22-годишен студент

  • минесота-
  • атака-
  • ислямска държава-
  • нападение-
  • студент-
  • сомалиец

Роден в Кения етнически сомалиец, който живеел в САЩ от 15 години

Нападателят от Минесота бил 22-годишен студент - 1
Снимки АП/БТА

Нападателят, който намушка девет души в търговски център в американския щат Минесота през уикенда, е бил идентифициран от неговия баща като 22-годишен студент.

Дахир А Адан е роден в Кения. Той е етнически сомалиец, който живеел в САЩ от 15 години, разказа пред в. „Minneapolis Star Tribune“ неговият баща Ахмад Адан.

Той заяви пред изданието, че "не се съмнява“ в твърдението, че синът му е бил замесен в екстремистка дейност. Според разказа му, Дахир бил студент в държавния университет на Южна Каролина, но не се записал отново през пролетта.

В извършената от него атака в събота вечер, бяха ранени 9 души. Отговорност пое терористичната групировка Ислямска държава. Информационна агенция Rasd, свързана с групата, заяви в неделя, че нападателят от Минесота е "войник на Ислямската държава".

От полицията съобщиха, че Дахир направил поне една препратка към Аллах и питал жертвите си дали са мюсюлмани, преди да атакува. Намушканите включват седем мъже, една жена и тийнейджърка.

Властите не са изнесли информация за самоличността на нападателя, който бе прострелян и убит от полицай.

Въпреки мълчанието на полицията Ахмед Адан заяви, че именно служители на реда му съобщили в събота вечер, че синът му е починал в търговския център.

„Следователите дойдоха и претърсиха апартамента на семейството ми, иззеха снимки и други материали“, разказва Адан пред вестника.

Полицията и преди е имала срещи с Дахир, най-вече заради незначителни пътни нарушения, заяви началникът на полицията Блеър Андерсън.

Според данни на американската статистическа служба от последното преброяване на населението, в Минесота се намира най-голямата сомалийска общност в САЩ, която се състои от около 40 000 души.

Нападателят от Минесота бил 22-годишен студент


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА