852 0

19 септември: Светът в снимки

19 септември: Светът в снимки
Снимки АП и Синхуа / БТА
Милена Трачева

Норвежката компания Fred. Olsen показа своето иновативно устройство, което превръща движението на вълните в електричество. То се тества в американска военноморска база на Хаваите. Според някои оценки, безкрайното движение на океана може да генерира достатъчно мощност, която да посрещне една четвърт от енергийните нужди на Америка и драстично да намали зависимостта на страната от петрол, газ и въглища.

Моравата пред британския парламент осъмна с 2 500 яркооранжеви спасителни жилетки, прилежно подредени в редици. Мащабната инсталация, наречена "Гробището на спасителните жилетки", бе създадена от правозащитната организация International Rescue Committee (IRC). Целта на активистите е да се обърне внимание на опасностите, които дебнат бежанците, тръгнали към Европа по море.

Лидери от цял свят се събраха в американския град Ню Йорк за 71-рата сесия на Общото събрание на ООН, посветено на кризата с бежанците. В първия ден от срещата на върха бе приета декларация, която обещава да бъде изградена цялостна рамка за справяне с проблемите на бежанците и мигрантите. Тя е подписана от повече от 1,2 млн. души.

Властите в Индия разпоредиха събарянето на около 300 къщи в три села край Националния парк Казиранга. Целта е да бъдат изгонени хората, които живеят в периферията на резервата за носорози и така да се прекрати бракониерската практика да се преследват застрашените животни. Двама души загинаха, а няколко бяха ранени, по време на протест срещу разрушаването на къщите, когато селяните се сбиха с полицията. Ядосаните протестиращи потрошиха докараната техника, която трябва да срине домовете им.

Китайски офицери и войници махат за сбогом на руския флот в края на съвместните военноморски учения, които двете страни проведоха край южната китайска провинция Гуангдонг. На церемонията по закриването на осем дневното учение „Морско взаимодействие – 2016” присъстваха главнокомандващите на руския и китайски морски флот. 

Най-малко четирима души бяха убити по време на протест в столицата на Демократична Република Конго, който бе съпътстван с яростни прояви на насилие. Опозицията събра стотици поддръжници в столицата Киншаса, за да протестират срещу забавянето на президентските избори в страната. Протестите бяха организирани от активисти, които се противопоставят на дългогодишния президент Джозеф Кабила, който сега се очаква да остане на поста си и след края на мандата му през декември.

Лондон е завъртян във вихъра на модата по време на Седмицата на модата в британската столица. Дизайнери от цялата страна се събраха, за да покажат творенията си за пролет/лято 2017 г. Една от колекциите, показани в понеделник бе на дизайнера Кристофър Кейн.

Руският президент Владимир Путин поздрави премиера Дмитрий Медведев със силната победа, която най-голямата партия в Русия отбеляза на националните парламентарни избори. Партията, която стои зар президента Путин спечели три четвърти от местата в парламента.

А над индонезийската столица Джакарта дъждът продължава да вали. През последните няколко дни проливните дъждове причиниха задръствания и наводнения, а в някои част на града улиците бяха залети с над 70 см. вода.Напиши коментар:


Публикувай