902 1

WSJ: Йеремич - най-добрият кандидат за ООН

Според статията останалите кандидати са твърде обвързани със социалистическото минало

WSJ: Йеремич - най-добрият кандидат за ООН
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Сръбският външен министър Вук Йеремич е "най-добрият избор за нов Генерален секретар на ООН, тъй като той би направил необходимите реформи в световната организация". Това се казва в мнение, публикувано на интернет страницата на американския ежедневник Wall Street Journal, цитирано от сръбското радио B92.

Списъкът с кандидати, които се съревновават за най-високия пост в ООН, включва "фаворит на Владимир Путин и пожизнен социалист, който изпусна юздите на световна хуманитарна организация", се казва в публикацията, която насочва вниманието към кандидата на България — Ирина Бокова и кандидата на Португалия — Антониу Гутериш.

Гутериш, който в миналото бе премиер на страната си и комисар на ООН за бежанците, е водещият кандидат в надпреварата за Генерален секретар, според неофициалните допитвания сред членовете на Съвета за сигурност. Според статията обаче, "традицията в ООН показва, че постът по-скоро ще бъде даден на човек от регионалните блокове" и тъй като погледите са отправени към Източна Европа "фаворит в тази група е словашкият външен министър Мирослав Лайчак. Той е описан като някогашен "чехословашки дипломат в бивша комунистическа диктатура, който е завършил докторантура в Московския държавен институт за международни отношения."

Публикацията продължава с коментар и за кандидата на България - Ирина Бокова, която е описана като "предпочитаният кандидат на Русия". За аржентинския външен министър Сузана Малкора се казва, че е сред любимците на администрацията на американския президент Обама.

"Това прави бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който според неофициалните допитвания се подрежда трети в надпреварата, единственият кандидат, достоен за похвала. ", пише 

41-годишният Йеремич, който е възпитаник на Харвард, освен че е млад кандидат е бил и лидер на социално движение, което спомогна за свалянето на диктатурата на Слободан Милошевич през 2000 г. По-късно той служи в прозападното правителство на Борис Тадич", се казва още в материала, публикуван на интернет страницата на WSJ.

"Изглежда Йеремич разбира, че първата му работа като Генерален секретар ще бъде да се справи с разтегнатата бюрокрация на ООН и да изиска от служителите на ООН да подадат годишните си публични финансови отчети, за да избегне корупцията, която стана ендемична в дните на Кофи Анан. Само това ще възстанови общественото доверие в счупената система на ООН", завършва коментарът.

Сърбия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хахо
    Отговор
    1 22:16  19.09.16
    Сърбите се пропагандират, а нашите две ще си извадят очите. Не ставаме и това е. Че сърбинът няма да стане, е ясно. Те пък не свързани със социалистическото наследство. До оня ден се клаха като прасета. Сега ООН им се привидяло. Как пък американците забравиха...

Напиши коментар:


Публикувай