727 0

Светът обещава милиарди долари за бежанците

Китай, Япония и САЩ обещаха значителни суми за справяне с кризата

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Япония ще предостави 2,8 милиарда долара хуманитарна помощ за бежанците по света. Парите ще бъдат отпускани в продължение на три години. Това заяви японският премиер Шинзо Абе по време на изказването си на срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН за бежанците.

Той добави, че хуманитарната помощ ще бъде разпределена между бежанците и мигрантите и страни, които ги приемат.

Японският премиер изрази надежда, че неговата страна ще играе водеща роля в намирането на решение за бежанския въпрос. Той заяви, че Япония е готова да си сътрудничи с всяка една страна, тъй като създалата се криза изисква съвместни и координирани усили от всички представители на световната общност.

Абе припомни, че на миналогодишното Общо събрание на ООН страната му обяви намерението си да отпусне 1,6 милиарда долара в помощ на сирийските и иракските бежанци, и за насърчаване на мира в Близкия изток и Африка.

По-рано САЩ заяви, че ще предостави 181 милиона долара хуманитарна помощ за Ирак.

На среща на върха на ООН в петък Китай също планира да осигури допълнителна хуманитарна помощ, която да спомогне за разрешаване на глобалната криза. Китайският премиер Ли Къцян обяви пред световните лидери, че страната му ще предостави сумата от 100 млн. долара.

САЩ


Още по темата

 • Обама: Глобализацията ни разделя

  Обама: Глобализацията ни разделя

  В своето последно обръщение като държавен глава на САЩ към Общото събрание на ООН, Барак Обама разказа за "напредъка", постигнат по време ...
  20.09.2016
  913
  0

Напиши коментар:


Публикувай