1 325 3

ООН спря хуманитарната помощ в Сирия

Организацията се опасява от нови атаки срещу конвоите с помощи

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

ООН нареди всички конвои с хуманитарна помощ в Сирия да бъдат спрени, след смъртоносната атака срещу конвой с помощи край град Алепо в понеделник вечер, съобщи АП.

Като „незабавна мярка за сигурност, останалите конвои в Сирия са спрени“, заяви днес в Женева Йенс Лерке, говорител на ООН по въпросите на хуманитарната помощ.

Случилото се бележи „много, много мрачен ден за хуманитарните работници в Сирия, а и по света“, каза той и подчерта, че сега от първостепенно значение е да се проведе независимо разследване, което да разкрие фактите.

ООН съобщи, че в понеделник вечер въздушни удари са поразили хуманитарен конвой, унищожавайки 18 от 31 превозни средства, пътуващи към трудно достъпния град Орум ал-Кубра. В инцидента са убити представител на Червения полумесец и 12 цивилни, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права.

Конвоят е имал всички необходими разрешения и всички страни в конфликта са били уведомени за неговия маршрут и крайна цел.

Лерке заяви, че конвоят е превозвал храна и медикаменти, както и други неща от първа необходимост за 78 000 души, хванати в капана на сирийския конфликт.

„Помощта бе предназначена за крайно нуждаещи се хора. Тази помощ сега няма да стигне до тях“, заяви той и допълни, че атаката над хуманитарния конвой сега ще се отрази и на много други хора, тъй като всички конвои са спрени.

Сирия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Житан
  Отговор
  1 14:54  20.09.16
  Да вземат мостри и проби от стоките в конвоя за целите на международния трибунал за военопрестъпления. Папката вече е много дебела, а силуетът добива ясни очертания.
 • 2 15:15  20.09.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • кроко
  Отговор
  3 20:42  20.09.16
  Може би американската коалиция от 86 държави ги е бомбандирала по погрешка! Sorry!

Напиши коментар:


Публикувай