20 Септември, 2016 15:37 1 397 3

Израел свали дрон на Хамас

  • израел-
  • хамас-
  • ивицата газа-
  • дрон-
  • свален-
  • безпилотен самолет

Според военните машината щяла да наруши израелското въздушно пространство

Израел свали дрон на Хамас - 1
Снимка: IDF

Израелски изтребител е свалил безпилотен самолет на Хамас над Ивицата Газа във вторник, съобщиха израелски военни, цитирани от в. „Аарец“.

Дронът не е навлизал във въздушното пространство на Израел и е бил зорко следен още от момента на неговото излитане от Газа, съобщиха Израелските отбранителни сили в изявление.

Решението, дронът да бъде свален, било взето, след като военните видели ясни знаци, че летателният апарат се е насочил към въздушното пространство на еврейската държава.

Изтребител F-16 от израелските военновъздушни сили, изпратен да пресече пътя на палестинския летателен апарат, изстрелял ракета въздух-въздух и го свалил.

"Израелската армия няма да позволи нарушения на (израелското) въздушно пространство, от какъвто и да е характер и ще действа решително срещу всеки опит", се казва в изявлението на военните.

Подробности за размера и дизайна на дрона не са били освободени от военните.

Паледтинската групировка не е потвърдила официално, че летателният апарат е неин, но в миналото представители на Хамас неведнъж са заявявали, че имат възможността да разработят подобна машина.

"Днешното събитие доказва още веднъж, че Хамас продължава да инвестира в техника, която да подпомогне тяхната терористична дейност, а не в потребностите на хората в Газа", заяви говорител от израелската армия, цитиран от "Таймс оф Израел".

През 2014 г., когато израело-палестинския конфликт бе достигнал опасна точка на ескалация, Израелските отбранителни сили свалиха друг безпилотен самолет на Хамас.

Факти.бг припомня, че през юли Израел направи неуспешен опит да свали руски самолет, нарушил въздушното й пространство над Голанските възвишения. Тогава военните направиха три опита да свалят самолета, но той се изплъзна и се върна в Сирия. Властите в Израел тогава заявиха, че нарушаването на въздушното пространство е било причинено от човешка грешка. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Последно кой е извършителя на терористичен акт? Май е израел. И се оправдават с евентуално бъдеще навлизане във въздушното им пространство.

    Коментиран от #2

  • 2 матрьош

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    После кой защитава резняците -Бай хой или по просто русняците!
  • 3 кроко

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Днешното събитие доказва още веднъж, че Хамас продължава да инвестира в техника, която да подпомогне тяхната терористична дейност, а не в потребностите на хората в Газа",

    И това го казват евреите, които осъщесъвяват геноцид над палестиниците!