776 0

Франция харчи милиони за бившите си президенти

За техните разходи отиват над 10 млн. годишно

Франция харчи милиони за бившите си президенти
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Бившите президенти на Франция струват на страната 10 млн. евро годишно, съобщи Politico.

Това показва конфиденциален доклад, представен на действащия президент Франсоа Оланд. Регулаторите препоръчват намаляване на доходите на бившите президенти, за да се увеличи прозрачността на публичните разходи. Докладът е разпространен от Mediapart.

Първата версия на доклада е изпратена в офиса на Оланд през 2014 г., като е обновена през този март.

В момента във Франция има трима живи бивши президенти. Това са Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак и Никола Саркози. Всеки от тях получава по 65 000 евро годишно. Те могат да работят в Конституционалния съд, където получават допълнителна заплата от 14 000 евро месечно.

На тях им са гарантирани обзаведени апартаменти, служебни коли, лични шофьори, седем асистенти и безплатен превоз със самолети и влакове. Вдовиците на бивши президенти могат да се възползват от апартамент, служебна кола и шофьор. Досега няма такава, която да е потърсила подобни привилегии.

В крайна сметка тримата бивши президенти струват на Франция 10 301 164 евро. Според доклада сумата е по-голяма от тези в други части на света. Докладът препоръчва ограничаване на разходите и отмяна на идеята за безплатен транспорт.

Франция


Напиши коментар:


Публикувай