21 Септември, 2016 08:31 1 122 0

Франция харчи милиони за бившите си президенти

  • франция-
  • милиони-
  • президенти

За техните разходи отиват над 10 млн. годишно

Франция харчи милиони за бившите си президенти - 1
Снимка: БТА/AP

Бившите президенти на Франция струват на страната 10 млн. евро годишно, съобщи Politico.

Това показва конфиденциален доклад, представен на действащия президент Франсоа Оланд. Регулаторите препоръчват намаляване на доходите на бившите президенти, за да се увеличи прозрачността на публичните разходи. Докладът е разпространен от Mediapart.

Първата версия на доклада е изпратена в офиса на Оланд през 2014 г., като е обновена през този март.

В момента във Франция има трима живи бивши президенти. Това са Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак и Никола Саркози. Всеки от тях получава по 65 000 евро годишно. Те могат да работят в Конституционалния съд, където получават допълнителна заплата от 14 000 евро месечно.

На тях им са гарантирани обзаведени апартаменти, служебни коли, лични шофьори, седем асистенти и безплатен превоз със самолети и влакове. Вдовиците на бивши президенти могат да се възползват от апартамент, служебна кола и шофьор. Досега няма такава, която да е потърсила подобни привилегии.

В крайна сметка тримата бивши президенти струват на Франция 10 301 164 евро. Според доклада сумата е по-голяма от тези в други части на света. Докладът препоръчва ограничаване на разходите и отмяна на идеята за безплатен транспорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: