1 740 4

Кой уби врага на Майдана - Евгений Жилин?

Той бе застрелян преди два дни

Росен Стойчев

На 19-ти септември на магистрала в района на Одинцово, бе убит лидерът на украинската обществена организация „Hold” Евгени Жилин.

Той бе застрелян в елитен ресторант край село Горки, Московска област. Смята се, че убиецът е чакал Жилин и негов спътник. Андрей Козириев, спътникът на Жилин, е в болница с тежи наранявания. Камерите за наблюдение са записали бягството на предполагаемия убиец. На записите се вижда как мъж с черни дрехи и жена, облечена в бяло, се качват в автомобил Range Rover и потеглят след инцидента, пише Lenta.ru.

Според очевидец, убиецът е стрелял с пистолет със заглушител. Имало е три изстрела, като убиецът е изглеждал като професионалист. Извършителят е носил фалшив мустак и слънчеви очила. Бил е на възраст около 45 години, но е бил облечен като тийнейджър. Влязъл е в кафенето 20 минути преди идването на Жилин. След стрелбата убиецът е избягал с плачещо момиче, облечено в бяло.

Според някои медии Козириев е зам. командир на батальон от Народната мицилия в Луганск.

Самият Жилин е известен като един от големите противници на украинския Майдан. Преди „Оранжевата революция“ през 2004 г. е служил като капитан в Службата за борба с организираната престъпност в Харков. През 2007 г. е обвинен в подриване на дейността на кмета Генадий Кернес, но в последствие е оправдан. След това основава своята организация и спортен клуб „Hold”. Още управлява благотворителна фондация, адвокатска кантора, счетоводна фирма и новинарска агенция.

По време на протестите в Украйна през 2014 г. се изявява като върл защитник на законните власти. Със свои близки боксьори редовно „превъзпитава“ протестиращите в Киев. В резултат на това се превръща в един от най-издирваните „врагове на Майдана“. Жилин е настоявал тогавашният президент Виктор Янукович жестоко да се разправи с протестиращите.

В свои интервюта заявява, че е забранено да се убиват противниците на Янукович, но е добре да се отрежат техните крака, ръце и уши. След бягството на президента, Жилин се превръща в един от първите организатори на милициите в югоизточната част на страната. В последствие оглавява донецкия клон на „Hold”. Към 2014 г. това е единствената обществена организация, която има силов блок. Впоследствие Жилин става съветник на сепаратисткия лидер Александър Захарченко. През последните години той живее в Москва. През 2016 г. съдът в Киев го обвинява в отвличане и използване на насилие. Разкрити са и негови финансови схеми през кметството в Харков.

Все още няма официална версия за неговото убийство. Според източници от министерството на правосъдието, най-вероятно става въпрос за дългове. Има съмнения и за преразпределение на територии между банди. Разследват се и връзки покрай скандала с кражбата на стотици акра земя в Харков, свързана с кмета Генадий Кернес.

Кернес и Жилин винаги са изразявали негативно отношение към новото правителство в Украйна. Според общественикът Юри Кот убийството може да е свързано с провокациите по границите на Крим и обвиненията, че украински спец. части са опитвали да саботират туристическата индустрия в региона. То може да служи за сплашване на проруските украински граждани. 

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  1 10:49  21.09.16
  красив мъж е бил
 • СССР
  Отговор
  2 10:50  21.09.16
  Ужас, един боклук по-малко! На кого му пука!
 • моркова и тоягата
  Отговор
  3 11:46  21.09.16
  За кучето -кучешка смърт!
 • РУСИЯ Е ТОЧНА ФУРНАДЖИЙСКАТА ЛОПАТА Е БГ
  Отговор
  4 12:18  21.09.16
  ТО И ТУКА ИМАШЕ И ИМА ЕДНИ КРАСАВЦИИИ....ДЕТ НИ КАРАТ ДА ПЛАЩАМЕ ТРОЙНО ТОКА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ ПЪК ИНАЧЕ КВИЧАТ ЖАЛНО ПО ЕДНОКРАТНИТЕ РАЗХОДИ ПО БЕЛЕНЕ.....

Напиши коментар:


Публикувай