1 162 0

Как Плутон получи своето голямо ледено сърце

Учени смятат, че са разкрили как е било формирано

Как Плутон получи своето голямо ледено сърце
Милена Трачева

Едно от първите неща, които орбиталната сонда на НАСА "Нови хоризонти" (New Horizons) засне при прелитането си край планетата Плутон, бе огромно ледено сърце. Днес, учените вярват, че са разкрили как се е формирало.

Регионът със сърцевидна форма на повърхността на планетата джудже, всъщност е куп лед, който лежи на дъното на дълбок басейн в региона Томбо, кръстен на астронома Клайд Томбо, който открива Плутон през 1930 година.

"Формата на сърце до голяма степен е съставена от високо летлив азотен лед, който неизбежно се натрупва в басейна и образува постоянен резервоар на лед", заяви пред ResearchGate Танги Бертран, водещ автор на ново изследване, публикувано в списание Nature.

Бертран и колегите му направили компютърна симулация на климатичните условия на Плутон за последните 50 000 години и открили, че с течение на времето в басейна са се събирали азот, въглероден окис и метан. Тъй като атмосферното налягане е най-висока в долната част на басейна, азотът се превърнал в лед.

“С нашия модел ние също така предсказахме, че атмосферното налягане в момента е в своя пик и през следващите десетилетия ще започне да намалява и ледът постепенно ще се стопи“, обяснява Бертран.

Тази промяна може да накара леденото сърце на Плутон да започне да функционира като истинско сърцето.

“Едната половина на „сърцето“ представлява наистина огромен глетчер, който не се влияе от смяната на сезоните. Тя най-вероятно се е образувала при формирането на басейна и ще остане там и в бъдеще”, казва ученият пред Gizmodo.Напиши коментар:


Публикувай