601 1

Отваряме секции в Босилеград и Цариброд за изборите

Венцислав Михайлов

Българската държава е получила разрешение от сръбските официални власти за провеждане на избори за президент и вицепрезидент и на национален референдум на 6 ноември 2016 г. както в Посолството в Белград и в Генералното консулство в Ниш, така и извън дипломатическите представителства на нашата страна - в Културно-информационните центрове в Босилеград и в Димитровград (Цариброд).

Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Така за пръв път от 7 години насам нашите сънародници в този район ще могат да гласуват на избори по родните си места.

Решението е положителен знак за много добрите отношения между двете държави. То е резултат и на срещата на министър-председателите на Република България Бойко Борисов и на Република Сърбия Александър Вучич на 13 септември в Бургас.

За откриването на секции в двата града е необходимо и подаването в срок до 11 октомври на минимум по 60 заявления за участие в изборите. Представителите на българското национално малцинство в региона вече започват подготовката за изпращане на заявленията до Централната избирателна комисия.

Новината идва в навечерието на празника на община Димитровград (Цариброд) – Рождество на Пресвета Богородица.

 

Сърбия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • БГфил
    Отговор
    1 15:47  21.09.16
    Браво, това е една добра новина. Но трябва българското правителство да прави повече за тези хора, насилствено откъснати от България.

Напиши коментар:


Публикувай