540 0

Словакия ратифицира Парижкото споразумение

Словакия стана четвъртата страна от ЕС, приела договореностите от Париж

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Словакия се превърна в четвъртата страна от Европейския съюз, която ратифицира Парижкото споразумение за климата, съобщи EurActiv.

След Франция, Унгария и Австрия, Словакия се превърна в поредната страна, приела договореностите, целящи да се спрат климатичните промени в световен мащаб.

Словашкият парламент гласува за ратифицирането, а следващата стъпка е своя подпис да постави и президентът на страната Аднрей Киска.

В началото на този месец Китай и САЩ ратифицираха споразумението, а на срещата на Г-20 в Ханджоу водещите икономики в света изразиха надежда, че всички те ще направят същото.

Действията на Пекин и Вашингтон бяха важна стъпка за превръщането на споразумението за климата в реалност. Парижкото споразумение ще влезе в сила, когато бъде ратифицирано от най-малко 55 страни, които произвеждат 55% от световното количество емисии на парникови газове.

Китай е страната, отделяща най-голямо количество въглероден диоксид в световен мащаб. Заедно със САЩ двете страни са отговорни за 40% от вредните емисии в световен мащаб.

Словакия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай