1 758 1

Китайска космическа станция „извън контрол“

„Тиенгун 1“ бе изстрелян в космоса през месец септември 2011 година

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

Китайците са загубили контрол над експерименталната космическа станция „Тиенгун 1“, съобщи „Гардиън“. Пекин обяви, че е загубен контрол над 8.5-тонния модул, който ще се разбие в Земята през следващата година.

„Тиенгун 1“ бе изстрелян в космоса през месец септември 2011 година. С този проект китайците искаха да покажат развитието си в космическата сфера и амбицията да бъдат водеща сила в нея.

Астрономите обявиха, че мисията е била изпълнена успешно. Изчисленията им сочат, че по-голямата част на станцията ще изгори при навлизане в земната атмосфера.

„Тиенгун 1“ е тестова платформа за технологии, които ще бъдат използвани за бъдещата Китайска голяма модулна станция, която се планира да бъде изстреляна през 2020 година.

Китай са изгубили контрол над станцията заради техническа или механична повреда, посочва изданието. При навлизането в атмосферата ще се стопи по-голямата част от конструкцията, но въпреки това някои компоненти ще попаднат на земната повърхност.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • раптор
    Отговор
    1 20:29  21.09.16
    Ехх ние руснаците какви сме изостанали... Едно време станция мир тежаща 15 пъти повече от тази китайска цифка кръжа в небесата 15 години без особени проблеми освен недофинансиране! В това отношение сме пред всички! Един път може ли? Щото аз мисля, че и 1000 пъти може и ще може! Хейтърчета?!?!

Напиши коментар:


Публикувай