Last news in Fakti

22 Септември, 2016 11:29 1 702 3

Турски професор под ударите на Ердоган

  • преврат-
  • турция-
  • ердоган-
  • професор-
  • истанбул-
  • мехмет алтан

Репресиите в академичните среди продължават

Турски професор под ударите на Ердоган - 1
Снимка: БТА/ AP

Истанбулският съд остави в ареста професор Мехмет Алтан, съобщи Анадолската агенция. Той попадна под ударите на властта по обвинения, че е свързан с организацията на Фетхуллах Гюлен „Фето“.

На Алтан са повдигнати няколко обвинения, сред които и опит за сваляне на демократично избраното правителство на страната.

Брат му – Ахмет Алтан – бе пуснат от съда, но получи забрана за пътувания в чужбина. Освен това трябва да посещава полицейския участък всяка седмица.

След опита за военен преврат в южната ни съседка властите започнаха масови чистки на всички нива в държавата, включително и в академичните среди.

Близо 250 души загинаха в нощта на пуча, който бе потушен в ранните часове на 16 юли. Ехото от него обаче не е заглъхнало. Хиляди военни, учители и държавни служители бяха отстранени от длъжност заради подозрения, че са членове на гюленистката организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 0 Отговор
    Професор който един ден преди преврата казва по телевизията че Ердоган може да ббъде спрян не с демократични избори (така както е в демократичния свят)а с военен преврат...може ли професор да да рекламира военен преврат!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 на Хасан сика

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Може да агитира за военен преврат, ако е насочен срещу Ердооан!
  • 3 Хан крум

    0 0 Отговор
    Точно така трябва да постъпим итук срещу комунисти и ДС .КПСС. Искаме час по скоро ЛУСТРАЦИЯ . Няма как да се отърсим от статуквото ,олигарсите. Основна чистка в държавните структури.
Новини по държави: