896 1

Най-голямото ашуре в света

Вкусният десерт тежи повече от 3 тона

Анатоли Стайков

Ашуре с тегло повече от три тона беше приготвено и похапнато в турския град Газиантеп, съобщава в. „Дейли сабах“. Вкусният десерт е направен като символ на мира. Неговите създатели се надяват, че произведението им ще успее да влезе в книгата на рекордите „Гинес“.

Екип от 27 майстор-готвачи приготвили ашурето, за да ознаменуват Международния ден на мира. Измереното тегло на десерта е точно 3 тона и 192 кг. Продуктите за приготвянето му - пшеница, ядки и смокини, са изпратени от цяла Турция и различни места по света. Германският посланик в Анкара Мартин Ердман лично изсипа орехите, подарък от канцлера Ангела Меркел.

Кулинарното изкушение, известно като "Пудингът на Ной", е познато още от времето на библейския персонаж (и пророк на исляма), чието име носи. Ашурето е смес от сладки и солени съставки, символизиращи единството на хора с етнически, религиозни и други различия. 

Освен с вкусната си храна напоследък Газиантеп влезе в медийния поток и с огромния брой бежанци от съседна Сирия. Край града са изградени центрове за мигранти, в които живеят хиляди чужденци.

Турция

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Динята
    Отговор
    1 12:14  23.09.16
    Хаха, какъв оксиморон - символ на мира и толерантността от Турция!

Напиши коментар:


Публикувай