23 Септември, 2016 11:57 1 276 1

500 милиона акаунта в Yahoo хакнати от чуждо правителство

  • правителство-
  • акаунт-
  • профили-
  • yahoo-
  • хакери-
  • хакерска атака-
  • кибер атака

Атаката е станала през 2014 г.

500 милиона акаунта в Yahoo хакнати от чуждо правителство - 1
Снимка АП/БТА

Хакери откраднали информация от най-малко 500 милиона акаунта в Yahoo през 2014 г. Според компанията основното действащо лице, което стои зад посегателството над личните данни на потребителите, е някое правителство.

В прессъобщение в четвъртък Yahoo съобщи, че преди 2 години хакери са проникнали в базата им данни и са откраднали личните данни на над 500 милиона потребители. 

Според Yahoo в акаунтите може да е имало информация като имена, имейл адреси, телефонни номера и дати на раждане, а при някои от профилите са взети и криптирани или некриптирани въпроси и отговори за сигурност, както и пароли.

От компанията не се идентифицира конкретна държава, която стои зад атаката.

„Ние работим в тясна връзка с правоохранителните органи по този въпрос“, гласи изявлението на американския интернет гигант.

"Продължаващото разследване показа, че открадната информация не включва незащитени пароли, данни за разплащателни сметки или информация за банкови сметки", заявиха от компанията.

Според USA Today, хакерите са използва името "Мир" в опит да продадат потребителските имена, пароли и датите на раждане на потребителите на Yahoo в тъмната мрежа през август 2015 г.

"Yahoo насърчава потребителите да следят своите интернет профили за подозрителна активност и да променят своите пароли и въпроси и отговори за сигурност във всички други свои профили, в които са използвали същата или сходна информация, като тази в акаунтите им в Yahoo", казват от компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Динята

    0 0 Отговор
    Ей, това нагло правителство на Фиджи, с неговата агресивна външна политика на шпионаж и следене!