1 205 2

Алепо остана без вода!

Интензивните въздушни удари над града продължават

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Интензивните атаки над сирийския град Алепо, които продължават и днес, са оставили почти два милиона души без вода, съобщиха от ООН.

Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) заяви, че ожесточените удари в петък се направили невъзможен ремонта на повредената помпена станция, която осигурява вода за хората в контролираната от бунтовниците източна част на града.

Като отмъщение, другата близка станция, която изпомпва вода към останалата част на Алепо е била изключена, съобщава още агенцията.

По време на въздушните удари в петък загинаха 91 души. В промеждутъците на ударите, доброволческите екипи за гражданска защита, известни като Белите каски трескаво търсеха хора, хванати в капан под развалините на разрушените сгради.

След като споразумението за прекратяване на огъня се провали в понеделник, сирийската армия обяви, че е твърдо решена да си върне контрола над целия град, изтласквайки бунтовниците от контролираните от тях квартали.

Киърън Дуайър, говорител на УНИЦЕФ, заяви пред Би Би Си: "Водата вече не достига до хората както в източната, така и в западната част на Алепо. Всички в Алепо, близо два милиона души, нямат вода."

Той добави, че това би могло да бъде "катастрофално" за жителите, на които ще им се наложи да използват замърсена вода, а това ще повиши многократно рискът от заболявания и инфекции.

Той каза, че водата се използва като средство за водене на война и от двете страни на конфликта.

"Повредената в четвъртък помпена станция доставя вода за около 200 000 души в източната част на града. Втората станция, спряна нарочно в петък, доставя вода за около 1,5 милиона души в западната част на града", каза Дуайър пред Би Би Си.

Сирия


Още по темата

 • Бомби отново полетяха над Алепо

  Бомби отново полетяха над Алепо

  Въздушни удари са били нанесени срещу контролирани от бунтовниците райони в сирийския град Алепо, съобщи Би Би Си. Това са първи въздушни удари в ...
  19.09.2016
  1 093
  3
 • ООН спря хуманитарната помощ в Сирия

  ООН спря хуманитарната помощ в Сирия

  ООН нареди всички конвои с хуманитарна помощ в Сирия да бъдат спрени, след смъртоносната атака срещу конвой с помощи край град Алепо в понеделник ...
  20.09.2016
  1 325
  3
 • Бомбен ад в Алепо (Видео)

  Бомбен ад в Алепо (Видео)

  Едноседмичното примирие в Сирия окончателно приключи, съобщи местният Център за наблюдение на човешките права. Бойни самолети на режима в Дамаск, ...
  23.09.2016
  4 818
  2
 • Сухопътна битка за Алепо

  Сухопътна битка за Алепо

  Сирийската правителствена армия стартира широкомащабна офанзива в размирния Алепо. Бойни части атакуват по четири фронта бунтовнически райони в ...
  27.09.2016
  3 346
  12

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трафикант
  Отговор
  1 12:15  24.09.16
  Българи-юнаци, братя християни, сега е момента да се напрваят лесни кинти - кой с куфар, кой с 2-3 кашона, кой с ТИР, товарете бутилирана минерална вода и тръгвайте към Алепо, да изпреварите другите далавераджии... Между бутилките може да уплътните с малко Каптагон... Тъкмо ще докажете, че не сте тъпите и неуки мързеливци, за каквито ви смята демократичния свят !
 • 2777
  Отговор
  2 12:24  24.09.16
  Алепо трябва да бъде изравнен със земята! Така всички терористи ще получат заслуженото възмездие за причинеите страдания и отнетите животи на милиони мирни жители и деца на Сирия

Напиши коментар:


Публикувай