3 597 14

Путин: Можеше да спасим Съветския съюз

Според него е било възможно да се въведат демократични реформи в СССР

Росен Стойчев

Руският президент Владимир Путин заяви, че Съветският съюз е можел бъде реформиран по демократичен модел и да не се разпада, съобщи Russia Today.

“Вие знаете моето отношение, спрямо разпадането на Съветския съюз. Нямаше нужда от това. Можело е да се въведат реформи, включително и такива с демократичен характер. Все пак трябва да отбележа, че Комунистическата партия отговаряше за СССР, а не някой друг“, заяви Путин пред лидерите на партиите, получили места в руския парламент.

Путин направи коментара във връзка с идеята да се оптимизират партиите в страната, без да се пречи на демокрацията. Лидерът на руските националисти Владимир Жириновски настоява, че системата трябва да стане трипартийна.

Подобна теза разви и лидерът на Комунистическата партия на Русия Генади Зюганов. Според него нечестна конкуренция е довела до намаляване на местата за комунистите в парламента.

„Според мен система, в която има 77 партии, възпрепятства нормалния диалог“, заяви Зюганов.

През 2005 г. Путин определи разпадането на СССР като „най-голямото геополитическо бедствие на миналия век“. Според експерти трипартийната система най-добре отговаря на политическата традиция на Русия.

 

 

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ивaн
  Отговор
  1 13:48  24.09.16
  Путин дaно нaучи оня крaвaр с русият перчем дa си пият зaедно водкaтa,тaкa ще спaси целият свят!

  Коментиран от #2

 • Трол
  Отговор
  2 15:29  24.09.16

  До коментар #1 от "Ивaн":

  Те може да си пият водката, ама Хилърито ще стане президент и ще настъпи в света хахомат!
 • СЛАВА СССР
  Отговор
  3 15:29  24.09.16
  Българският народ като цяло, не живял никога по-добре от времето на СОЦИАЛИЗМА въпреки неговите недостатъци! Само глупак може да изхвърли бебето заедно със мръсната вода в коритото. Дружбата ни с РУСИЯ е жизнено нужна за спасяване на нацията ни от сигурен гибел! Тя ние нямаме днес една политическа партия с програма където да залегнала грижата към човека ! Ние нямаме ОРБАН нямаме ПУТИН , нямаме Нова ИДЕОЛОГИЯ как да си устроим държавата. Днес има ГЛТНИЦИ алчни за грабеж псевдо партии в луда надпревара кой кого да надхитри! Народа в техните планове не съществува! СЛАВА РОССИИ ! Нашият път за спасение е ЕДИНСВЕНО С РУСИЯ! СЛАВА БОГУ че на този свят я има МАТЮШКА РУСЬ ! Троловете и с тях и без тях ние и в сърцата и в душата сме един народ СЛАВЯНИ и кръвта вода не става!

  Коментиран от #6, #7

 • Реалист
  Отговор
  4 16:06  24.09.16
  Хайде путлеровските тролове - чемодан, влизал, Сибир.

  Коментиран от #5


 • Трол
  Отговор
  5 16:52  24.09.16

  До коментар #4 от "Реалист":

  Явно освен в главата на Путин, СССР се върти и в кратуните на козяшките тролове! Не се шашкайте господа! СССР няма да се върне, пийте мента,глог и валериан!
 • гълъбче
  Отговор
  6 17:09  24.09.16

  До коментар #3 от "СЛАВА СССР":

  Аве как да нямате ве? Аз съм и Орбан и Путин и Кубрат и Тервел накуп. Ама като ви ревна да ме поставите на власт, за да оправим тая кочина изведнъж реввате - БКП-ДПС-СДС-ОДС-РБ-БСП-АТАКА-.-... ехей краят им ен се вижда? За какъв праз ти е СССР? Имаше и хубави неща, но рано или късно животинската човешка природа си показва рогата и окъква всичко. Така и при соца- една хуманна идея, опорочена от тикви като Тато, Гоце, Цуцка, ДС и останалата паплач на постове тук. Няма бъдеще с такива хора и морали, ако ще Комунизъм да се нарича. Защото детайлите правят живота хубав или лош. Ония детайли които тия паразити оплескаха от алчност. А Путин и да съжалява за СССР и да не съжалява, самите хора го разсипаха и то отвътре и отгоре. Като у нас - ония мафиотчета от ДС върхушката и окупиралата навред Месън Лоудж и нейните членчета навред из институции на страната разсипаха и соца и пазарната. Превърна се в олигархически тоталитаризъм сега. Затова и тия простотии за строеве са пълна дивотия. Те са за плямпане пред тъпи овчици. Нито един разумен човек не варвя в соц моц коц ашизъм джихадизъм и други тиранични идеологии. Защото вижда, че никой не пита оня обикновенн човек, който носи на-много страдание и труд - ТРУЖЕННИКА ПРОИЗВОДСТВЕННИК. Затова и идеологиите са просто средство за манипулация и власт на мафията. Заврете си ги знаете къде всичките!
 • гълъбче
  Отговор
  7 17:23  24.09.16

  До коментар #3 от "СЛАВА СССР":

  Впрочем и аз съм за приятелски отношенияс Россия и руснаците и не съм го крил никога. Уважавам ги. Но съм за приятелски отношения и с китайци японци германци американо и куп други и всички, които не са ни врагове! И това не съм крил никога. Колкото до СССР, не могад а се произнеса не съм живял там. Но мога да говоря за нРБ. Имаше и хулбави умни неща имаше и лоши. Именно тия лошите - диктатурата на простотията разсипаха нРБ. Защото отвратиха хората от държава властта и идеята. А когато си отвратен от държавата и идеята -. отива на вятъра.... Аз и сега съм отвратен от държавата и вече никой не моге да ме накара да вярвам в тия олбщи неща. Защото виждам алчността и егоизма навред сред генералитет политици и институции. А когато сърдцето на държавата е управлявано от алчни егоисти никаква идеология няма бъдеще само моментни простотии... Впрочем старите българи отхвърляха тия идеологии. Те имаха справедливи Закони държаха заедно на народ и държава и се бранеха. Ав останалото всеки работеше според възможностите и желанията си. Нямаше мафия олигархия която да се състои от държавата и частници като институционално мафиотска срастналост. Затова и бяха народ. Сега е мафия на влраст наречено "държавата" и останалите сме дойни овце. Ето затова няма да има и бъдеще - заради мафията олигархия не заради нас повечето хора. То се и вижда реалността. Сега и НРБ да беше пак щеше да е упадък. Той започни още при соца сега се умножи само. Същите са на власт и ДС и останалите

  Коментиран от #8

 • Бай хой
  Отговор
  8 17:59  24.09.16

  До коментар #7 от "гълъбче":

  Сиво гълъбче кой отврати повече хората от държавата - дали строгата държавност при соца или престъпното бездържавие при демокрацията? Не хитрувай и не демагогствай. С нпо лозунги за кръвожадните сталин и живков виж докъде я докарахте. Дано да си платите един ден престъпленията чрез които окрадохте държавата и провалихте бъдещето на децата ни с отвратителни лъжи и нпо лозунги. Повече от четвърт век дъвчите едни и същи локуми и само крадете и крадете което е останало от социализма а когато то свърши крадете дълговете които трупате на децата ни. И продължавате да плюете и храчите по България и всичко Българско.

  Коментиран от #11

 • АНТИ ДЕМОКРАТ
  Отговор
  9 19:03  24.09.16
  АМИ ДА СЯ СА НА ЯХНАЛИ ЧЕРЕПИ ТИМАДЖИИ СИКАДЖИИ ГЪРНЕТА И ОЩЕ КВИ ЛИ НЕ БАНДИТИ УЗУРПИРАЛИ ВСЯ И ВСЕ И ОСТАВИЛИ НИ ДЕМОКРАТИЧНО ДА НИ ГРАБЯТ МУРГАВИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНО ДА СИ КАРАМЕ КОЛИТЕ С ВИНЕТКИ В ДУПКИТЕ.
 • Комунисти от цял свят ходете се гръмнете
  Отговор
  10 21:25  24.09.16
  Уф, онзи с русснаците, Пиф, пич и москвич пак се появи. Сега е гълъбче, но това не го прави много по-нормален! Той бил за такова и такова, пространни обяснения, дрън-дрън и нищо по същество. В друга тема ще тръгне да обяснява как хибридното задвижване му трябва, щото често му гасне тока у Родопите... А в статията става дума за Путин и неговото отношение към гибелта на СССР. Никой не го интересуват излишните демагогствания на нек“къв дърт комсомолец, който видял добрите страни на комунистическия режим. А Путин смята, че е имало възможности СССР да се реформира и демократизира, поради което разпускането на огромната съюзна държава е било грандиозен провал и грешка на 20-ти век. Това е важното! Друго важно нещо вероятно ако СССР бе оцелял, щеше да е не само това, че всички щяхме да говорим и руски език, а че цяла Източна Европа щеше да бъде погълната в руските обятия и за поколение-две щяхме да си приказваме за необятната душевност на руския човек, но не и за някакви си българи, чехи и поляци, станали част от историята и получили вече съветско гражданство. Явно не сте разбрали, че комунизмът може да победи само като глобален проект, при което има единно световно правителство, а национален суверенитет не съществува. Това бе целта, другари и другарки, и тя замалко не бе постигната. Казвам малко оставаше да я постигнат, защото почти цяла Азия бе обхваната от комунистически режими, почти цяла Южна Америка, голяма част от Африка...Единственото, което разтъ

  Коментиран от #12

 • гълъбче
  Отговор
  11 21:49  24.09.16

  До коментар #8 от "Бай хой":

  Хой бай, аз казвам, че не съм от ДС нито от политиците приватизатори, дори са ме прецакали и роднини и непознати много. Говорим за принципи човече, не за мен! помисли! Ония, които ядоха пиха наготово при соца на власт, днес пак пряко и задкулисно са на постовете и пак ядат и пият наготово. ПАРАЗИТИ бе, човек! Аз самият съм видял и добро и лошо при соца затова казвам, че има и хубави неща и лоши. Простотията на власт съсипа хубавото, не аз. Аз не съм бил на никаква властова длъжност и преди и сега. затова не рева, но и не хваля. не е зависело от мен - РАЗБИРАШ ли? Ето затова не ме обиждай, че съм крал и съсипвал! Защото не съм! Иначе и за ме псуваш не се обиждам, но ме обижда, когато ме третират като бандит, а не съм сторил нищо. Разбираш ли? Аз искам просто хубав живот, справедливи закони, разстрел за бандити мародери рецидиви и крадци от бюджет и нищо повече. Ако закони и законоприлагане са каквито трябва, останалото се нарежда само. Ала не са. Често законите са правилни, а връзкари ги прескачат. Често не са правилни. не хваля и не плюя соца. Защото всякои нещо зависи от самите хора. Ако са бандити то и при соца и при капа са си бандити. Ето това имам впредвид - че детайлите определят дали живота е хубав или лош. какво ако си в красива вила и кола, ако до теб има помийна яма и дишаш фекалии? Колкото и красиви лозунги да има, злото ако е приложено води до ада. затова детайлите са важни, не красивите лозунги! Окей?
 • гълъбче
  Отговор
  12 22:24  24.09.16

  До коментар #10 от "Комунисти от цял свят ходете се гръмнете":

  Да, появих се, но не толкова от мания за величие, а защото ме гложди любопитството. Новините. Признавам, от себе си не мога да избягам, затова не станах и артист.... вие плюещите и хвалещите комунизма не го познавате и разбирате. Назубкали сте клишета и си мислите, че това е комунизъм? Не, това е диктатура на една мафия кръг над останалите. защото в Капиталът и Манифестът и останалите трактати пише едно, но който седне на пост и власт прави своят кеф, забравяйки общото - взема се за нещо велико, божественно, а останалите за слуги овце. От хилядолетия по света е така. А в България от 8 века - откакто разни болярчета се превърнаха в патриции а не във водачи с примера си за народа. Ето оттогава няма и българия. Аз болгарин от трилярди години преди тази галактика ти го казвам - България е само име вече, не и дух. няма го справедливият почтенн морал на древните ни хора за много неща. Има по някъде и малко, но е малко. Колкото до комунизма? Та вие не знаете значението на тази дума, тръгнали сте комунизъм да правите? че как ще го направите? да ви го кажа аз - "комунизъм", значи общност, социус, държава, народ, семейство, свят... поп ринцип, ако е справедливо уредено никак не е зле. тогава света би бил под справедливи закони целият. Но онези на власт коват своят интерес и забравят че онияд ругите също искат да са добре. И го превръщат в диктатура. Ето това прави всяка идеология лицемерна и фалш. Затова и Комунизма няма бъдеще ако и последният човек в света не мисл

  Коментиран от #13, #14

 • Комунисти от цял свят ходете се гръмнете
  Отговор
  13 13:00  25.09.16

  До коментар #12 от "гълъбче":

  Както вчера вече казах, според мен ти не си много у ред! Няма лошо, не си ми вкъщи, на българския народ му се случиха всякакви отвратителни неща, а и този 27-годишен преход докара много българи до психиатрията. Самите психиатри признават, че българинът не е много нормален, че има бум на психическите заболявания и поне 50% от населението е със сериозен проблем, за който си мисли, че не съществува. Ако говорим за комунизма обаче, за този социум, общество и т.н., то слабо познаваш писанията на Маркс. Маркс си представя всъщност точно това, което се случи - огромен концентрационен лагер, диктатура на пролетариата - т.е. наемните работници, липса на частна собственост. Ако погледнеш внимателно, всяка секта се изгражда на подобен принцип - обща собственост, елит, който винаги има право и т.н. А отгоре при комунизма стоят простаците, наемните работници, криминалните престъпници и т.н., които в никакъв случай не са подготвени да управляват. Това е диктатура на пролетариата - да поставиш най-долната измет, най-неграмотните и некадърните най-отгоре и да сдържаш интелигентните и борещите се за прогрес с насилие и всякакви административни мерки. Комунизъм! Слизаш от планината с автомата, дължиш на някому пари - застрелваш го. Онази ти отказала секс - застрелваш мъжа ѝ. Открадваш най-хубавата къща в селото и никой не смее да ти каже нищо, защото ще го пратят в "Белене".
 • Комунисти от цял свят ходете се гръмнете
  Отговор
  14 13:18  25.09.16

  До коментар #12 от "гълъбче":

  Проблемите на комунизма съвсем не са в управляващата класа, макар и тя да е виновна за опорочаването на системата. Ако си забелязал, всяка една революция или промяна започва със смяна на елитите, т.е. старите режими трябва да се срутят и да дойдат нови управляващи. Но при старите управляващи има някакви закони, Конституция, установени правила, докато при новата управляваща класа те тепърва ще се подготвят. А самият комунизъм е дефектен по същество. Това е глобална идеология, която се опитва да измести пазара като главна равновесна точка между търсене и предлагане и да наложи властта на една партия, която да определя кой от какво има нужда. Например, ти искаш червен мерцедес ес 500 дизел, обаче партията, а не икономическите ти ограничения ти определят за възможен само Москвич Алеко бял на цвят и бензин. Нормална е съпротива срещу такъв диктат, нали? Единственият успешен модел на комунизъм досега е китайският и то от 80-те години насам. Само че в него преобладава пазарът, размяната на произведени блага и стоки и не питай колко милиона човешки съдби и животи е струвал досега. Селяните от вътрешността на страната десетилетия нямаха право да напускат селата и да ходят по крайбрежието, където биха имали повече възможности за реализация и натрупване на капитал. Същият комунизъм докара на Китай демографска криза, която ще доведе и до невъзможност да се изплащат пенсиите на сегашните поколения. Същият комунизъм прави режима особено корумпиран, защото дава мно

Напиши коментар:


Публикувай