Last news in Fakti

25 Септември, 2016 14:57 1 543 1

Световната кибервойна

  • световната-
  • кибервойна-
  • русия

Пробила ли е Русия АНС

Напоследък Русия е обвинена, че стои зад мащабни хакерски атаки в цяла Америка. Нейни жертви са ставали Националния комитет на Демократическата партия, бившият държавен секретар Колин Пауъл и Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, пише Parallels.

През миналия месец се разбра, че може би най-добрите хакери се намират в Москва и цялото внимание се насочи натам.

„Говорим за хора с много специфични умения, което ограничава списъка от възможни страни. Коя друга страна е показала интерес към дъмпинг на информация точно сега“, заявява експертът по кибер сигурност от Кралския колеж в Лондон Томас Рид.

„Бих се изненадал ако Русия успее да хакне АНС. Дали са се опитвали? Определено. Не мисля обаче, че са успели“, заяви заместник директора на АНС Крис Инглис.

Според него е трудно Русия да хакне агенцията по начина, по който хората си мислят, а именно чрез разбиване на защитната стена и проникване във файловете с информация.

Този избор обаче остава вероятността от Москва да намерят други варианти за пробив.

Инглис е бил агент номер две в САЩ, когато избухва скандала с Едуард Сноудън и теча на информация за подслушване от АНС.

„Три години след случая със Сноудън сигурно си мислите, че този проблем вече е бил решен. Той обаче няма как да бъде решен веднъж завинаги“, заяви Инглис.

„На всякъде, където има човешко измерени, стоят подобни предизвикателства. Аз искам да съм сигурен, че повече това няма да се случи в подобен мащаб“, заявява Май Роджърс – директор на Кибер отделението в САЩ.

„Вероятната хипотеза е, че някой от служителите на АНС просто е сгафил. Някой просто е качил инструментариума, нужен за подобна атака, а след това някой го е откраднал. Може да са Русия или Китай. По-добре да заложим на Русия“, заявява експертът по кибер сигурност Ник Уивър.

Според експерти Русия е разпространила теча от данни, но те вероятно са получени от сътрудник на АНС. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опс

    0 0 Отговор
    И какво искаше да кажеш със статията,да ама не!