26 Септември, 2016 07:28 4 416 9

Босненските сърби извикаха „ДА“

  • референдум-
  • република сръбска-
  • босна-
  • да-
  • сърби-
  • напрежение

Конституционният съд определи референдума като незаконен

Босненските сърби извикаха „ДА“ - 1
Снимки: БТА/ AP

Босненските сърби гласуваха с огромно мнозинство „за“ честването на деня на Република Сръбска, съобщи радио „b92“.

99.8% от гласоподавателите подкрепиха денят да се чества на 9 януари – напук на позицията на босненския съд, който определи референдума за тази дата като дискриминационен.

Конституционният съд в Босна и Херцеговина отказа да приеме гласуването, което според него ще повиши напрежението между християни и мюсюлмани в страната.

Президентът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че референдумът ще влезе в историята като „денят на сръбското определяне“. „Горд съм от босненските сърби, които излязоха и гласуваха“, заяви Додик.

Само преди дни той се срещна с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Путин заяви, че „референдумът е право на хората“. В същото време той бе разкритикуван заради възможността да повиши етническото напрежение в балканската страна.

Конституционният съд в Сарево реши, че обявяването на тази дата за Ден на Република Сръбска би било дискриминация срещу хървати и мюсюлмани, тъй като съвпада с християнски празник.

Босненският лидер Бакир Изетбегович обвини Милорад Додик, че си „играе с огъня“.

Анализатори посочват, че пренебрегвайки съда, Додик заплашва Дейтънското мирно споразумение от 1995 година. С него се слага край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Босненските сърби извикаха „ДА“

Босненските сърби извикаха „ДА“

Босненските сърби извикаха „ДА“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 2 Отговор
    Ей тия гадни сърби..Направиха най големия геноцид в човешката история. Незаконна е тази република српуска..

    Коментиран от #7

  • 2 Дани

    0 0 Отговор
    Федерацията Б и Х е незаконна. Пожелавам им успех в обединението на Сърбия с Република Сръбска!
  • 3 immy

    1 0 Отговор
    Свобода за Република Сръбска! Вън американците от Косово- жял свят ви намрази мръсни престъпници и терористи
  • 4 НИКОЙ

    1 0 Отговор
    Тъпите косовари може да се отцепят от една христянска държава, а сега христяните не могат от Б.Х

    Коментиран от #6

  • 5 Веселин

    1 0 Отговор
    До "Хасан"
    А замислял ли си се, дали тогава не беше началото на манипулирането на хората чрез медиите? Имаш ли информация какво е било, от друг източник освен CNN? Защо тогава съдът ( и то европейски, без да има слабост към сърбите) оправда Милошевич и Караджич? Ама 20 години по-късно... Откъде бошняците взеха оръжие при ембарго? Плати го Саудитска арабия а го доставиха американците. Дали муджахидините от Афганистан, които бяха в Босна са клали по-малко от сърбите? Откъде дойде мината на пазара в Сараево като балистична експертиза доказ, че няма как да е от сръбски позиции? Не беше ли всичко по сценария, който днес се играе в Сирия, вчера в Либия?
    Отговори, но без простотии и ругатни, ако обичаш! Предварително се извинявам, че очаквам такива неща и ще се извиня отново, ако получа аргументиран и цивилизован отговор.
  • 6 Дани

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "НИКОЙ":

    Приятелю, на това му се казва "двоен стандарт" , за едните може,а за другите не.....
  • 7 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хасане, много поздрави на Milli Istihbarat Teskilati. И да питаш колко пъти, като се напият вашите консули, сме им помагали да прескочат оградите на клнсулствата. И сме се чудили какво да им правим шантажа! Поздрави от човек, който им е гледал сеира! По вашему, гьорушмек юзере ве аллах корусун!
  • 8 Оляля

    0 0 Отговор
    Що Господ ме наказа да се родя в това барутно буре.
  • 9 Morgoth

    0 0 Отговор
    Голямо л..но из.ра запада като разтури Югославия по административни граници, а не по етнически. Сега във всяка република останаха етнически малцинства от съседните, които естествено не са доволни от ситуацията и ще създават проблеми.