Last news in Fakti

27 Септември, 2016 04:16 47 879 24

10 факта, разкриващи абсурдността на богатството на Пабло Ескобар

  • пабло ескобар-
  • богатство-
  • факти-
  • огромно-
  • колумбия-
  • кокаин-
  • наркобос

Кралят на кокаина изгорил 2 млн. долара, за да стопли семейството, докато бягали от полицията

10 факта, разкриващи абсурдността на богатството на Пабло Ескобар - 1
Снимка АП/БТА

"Кралят на кокаина" е син на беден колумбийския фермер, но когато е на 35 години, той е признат за един от най-богатите хора в света. Въпреки скромния си произход, Пабло Ескобар става лидер на картела Меделин, който осигурявал 80% от световните доставки на кокаин.

Ескобар печелел приблизително по 420 млн. долара на седмица, което го прави един от най-богатите наркобарони в историята.

Макар да е невъзможно да се провери на колко точно възлиза богатството на Ескобар, оценките достигат до 30 милиарда долара.

Изданието Business Insider е събрало 10 факта за прочутия наркотрафикант, които описват абсурдно голямото му богатство.

1. В средата на 1980-те, картелът на Ескобар печели приблизително по 420 милиона на седмица, което прави почти 22 милиарда долара годишно.

2. Ескобар е начело на списъка на Форбс за световните милиардери в продължение на седем години — от 1987 до 1993 г. През 1989 г. той е бил регистриран като седмия най-богат човек в света.

3. До края на 1980-те години, Ескобар доставя 80% от световното производство на кокаин.

4. Той внася около 15 тона кокаин контрабандно в САЩ всеки ден. Според журналиста Хуан Грило, по-голямата част от кокаина на картела Меделин е минавал през крайбрежието на Флорида.

5. С други думи четирима от всеки пет американци, употребявали кокаин, са смъркали дрога, доставена от Ескобар.

6. "Кралят на кокаина" е отчитал загуби от 2,1 милиарда долара всеки месец, но това не е било от съществено значение.

Огромното богатство на Ескобар става проблематично, когато той не успява да изпере парите в брой достатъчно бързо. Той е принуден да крие купища банкноти в колумбийски земеделски ниви, порутени складове или ги зазиждал в стените на домовете на членове на картела. Това описва Роберто Ескобар, главен счетоводител на картела и брат на наркобоса в книгата си „Историята на счетоводителя: В жестокия свят на картела Меделин“.

"Пабло спечели толкова много, че всяка година отписвахме 10% от парите, защото плъховете ги бяха изяли, бяха повредени от вода или просто бяха изгубени", пише Ескобар. Загубите възлизат на около 2,1 милиарда долара на месец.

7. Наркобаронът е давал по около 2 500 долара за гумени ластици всеки месец.

Докато криенето или унищожаването на прекомерното количество пари било един проблем, братята се сблъскват с друг, по-елементарен: спретнатото организиране на банкнотите. Според Роберто Ескобар, картела Меделин харчел по около 2 500 долара всеки месец за гумени ластици, с които да хваща пачките с банкноти.

8. Веднъж той изгорил 2 милиона долара, защото на дъщеря му ѝ било студено.

През 2009 г. в интервю за списание Don Juan, синът на Ескобар, Хуан Бабло, който променя името си на Себастиян Марокин — описва какъв е бил животът с краля на кокаина. Според Марокин, семейството живеело в скривалище в планината Меделин, когато дъщерята на Ескобар, Мануела, получила хипотермия. Ескобар решил да запали 2 000 000 долара нови банкноти, за да я стопли.

9. Той бил наречен "Робин Худ", след като раздава пари в брой на бедните, изгражда жилища за бездомните, конструира 70 обществени футболни игрища и строи зоопарк.

10. Той сключва сделка с Колумбия да бъде хвърлен в затвора, но в луксозен затвор, построен от самия него.

През 1991 г. Ескобар бил затворен в частния затвор "Катедралата", проектиран и построен от самия него. Според споразумението му с колумбийското правителство, Ескобар избира кой още да бъде хвърлен в затвора заедно с него, както и кой да работи в затвора. По време на престоя си там той можел да управлява необезпокояван своя бизнес и да посреща посетители. В "Катедралата" има футболно игрище, барбекю и вътрешни дворове, а сградата била в непосредствена близост до друг имот, построен пак от него за членовете на семейството му.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофата

    17 4 Отговор
    Може и да е бил мразен, но шапка му свалям голям капиталист си е бил!В края на краищата наркоманите никой не ги е карал насила да се дупчат като швейцарско сирене.
  • 2 CL500

    10 2 Отговор
    Нещо не излиза сметката. Печели по 420 млн. на седмица, т.е. да кажем 1,68 млрд на месец, а загубите му били по 2,1 млрд. на месец, което се споменава и то на 2 пъти. Не ми се вярва на загуба на е работил :-)

    Коментиран от #3, #8, #10

  • 3 питагор

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "CL500":

    неграмоност , да :))) Миленка пак нещо не е разбрала.
  • 4 Гоце

    5 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Ескобар ще тръгне да разправя на ляво и на дясно, какво печели, къде крие парите и т. н. То бива, бива тъпотии, ама чак пък толкова не бива.
  • 5 Читател

    2 0 Отговор
    Всичко това каза синът му в интервюто....както и дрги интересни неща...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НикиД

    21 3 Отговор
    Голямо браво на този човек, който спокойно може да бъде наречен и патриот. Тровил е негрите и богаташите в щатите и е внасял милиарди в Колумбия. Истината е, че е бил обичан и уважаван от обикновените хора, защото е давал милиони за благотворителност, строял е църкви, детски градини и спортни площадки. Не съм чувал някой политик милиардер като Костов, Софиянски, или другите престъпници, да не ги изброявам, да е направил нещо подобно.
  • 8 незнайко

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "CL500":

    Няма нищо грешно, просто ако не е губел 2,1 милиарда долара на месец, е щял да печели още повече. От тук следва, че е печелел по 3.8 милиарда на месец, за да загуби 2.1 и да му останат 1.7.

    Коментиран от #9

  • 9 CL500

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    незнайко, забравяш, че е споменато, че загубите му средно излизат на 10%. Ако е така, както пишеш, то 2,1 млрд са над 55% :-)
    От друга страна ако сметнем така 440 млн/седмица правят 440 . 52= 22,88 млрд. От тях споменатите 10% правят 2,288 млрд загуби, което е близко до споменатата сума. Простата сметка показва, че се е имало в предвид за загуба на година, не са МЕСЕЦ!
  • 10 arbo

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "CL500":

    На това се казва пропуснати ползи, няма грешка в сметките!

    Коментиран от #11

  • 11 CL500

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "arbo":

    Вече обясних за 10-те % от статията.
    Иначе това, за което ти говориш е приходи - разходи(загуби)=печалба
    Чул си за пропуснати ползи, ама не им е тук мястото, особено когато става дума за незаконни пари. Просто, защото 'ползата' от тия пари не е гарантирана (най-малкото от законна гледна точка). Както са дошли почти от нищото и в риск, така и се харчат - в общото и пак с риск :-)
  • 12 Айсиктир

    3 2 Отговор
    Какво ми го хвалите тоя, ами прочетете какви други неща е вършел освен това - бомби, невинни жертви и т.н.
  • 13 do CL 500

    2 0 Отговор
    Печели по 22 млд годишно губи по 2,1 на месец.12 по 2,1 прави 25,2 млд на година кое не ти излиза.

    Коментиран от #15

  • 14 Иван Господинов

    3 1 Отговор
    Пък колко народ е умрял заради него никой не казва
  • 15 CL500

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "do CL 500":

    бъзикаш се, нали? :-)
  • 16 ООЛИ

    4 0 Отговор
    ето това е в името на парите и собствени облаги да рискуваш здравето и живота на милиони
  • 17 toma por kulo

    1 4 Отговор
    6tom na pogrebenieto na don Pablo ima hilqdi hora po tova se izmerva narodnata lubov da narkobos pora4al vzrivqvaneto na samolet ubistvoto na kandidat zaprezident na mnogo polizai I sadii no e I daval I sa6tevremenno izpolzval golqmata bednost v koqto se e namiralo golqma 4ast ot naselenieto na Kolumbiq 2
  • 18 Васичка Атанасова

    2 1 Отговор
    да този е най големия за всички времена ПАБЛИТО
    започва да забогатява като граде надгробни плочи
    и накрая е застрелян на покрива на една къща
  • 19 Венци

    4 1 Отговор
    Парата прави фукарата ;)
  • 20 Смех

    3 1 Отговор
    Голяма част от "лошите" неща който е правил са американски постановки, целящи очернянето му! ДА имал е и много грехове и то тежки, но я се замислете кой от нашите родни последователи на делото му е направил дори едно дарение? А се изписаха десетки книги за разни измислени нашенски "босчета", куклички на ДС!

    Коментиран от #22

  • 21 dozera

    5 2 Отговор
    Nash boiko ima poveche pari i nikakvi zagubi BLAGODARQBI ZA VNIMANIETO
  • 22 Капота

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Смех":

    Сега като казваш "американците" ми стана ясна цялата история, Ескобар е американска рожба, подпомогнат да стане "Нарко" за да храни американските служби, щом 80% от световният пазар на кока е бил негов, то това е немислимо без съдействието на САЩ, вместо да печелят другите трафиканти печелят САЩ и Ескобар, а щом Ескобар е спечелил 30млрд то САЩ са спечелили 300 !

    Коментиран от #23

  • 23 Смех

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Капота":

    Именно приятелю! Може би в началото не, но на по-късен етап кой би могъл да внася 15 ТОНА кока в САЩ на ден, без протекцията на службите? Влизането му в политиката е било грешката, разкрила публично дейността му.
  • 24 ЧичУ 14/88

    0 0 Отговор
    САМО ЛЕВСКИ, Сектор Б и БЕЛО до ГРОБ!!!!