27 Септември, 2016 09:40 1 523 2

Спътник на Юпитер отделя водни пари

  • юпитер-
  • вода-
  • европа

Уникално откритие на телескопа Хъбъл

Луната на планетата Юпитер – Европа, може да отделя водни пари, съобщи Би Би Си.

Това показват кадри от телескопа Хъбъл, разпространени от НАСА. Спътникът разполага с огромен подповърхностен океан и е едно от местата, за които се смята, че могат да бъдат открити форми на живот.

Новите открития дават възможност да се съберат проби от океаните и леда, без на повърхността на планетата да се налага да кацат апарат и сонда.

През 2005 г. подобно явление бе регистрирано на спътника на Сатурн Енцеланд. Водните запаси на Еропа са по-големи от тези на Земята, но са под изключително голям слой лед

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганчо

    0 0 Отговор
    Баце, дупчим леда с къртача, слагам помпата и към земята😁
  • 2 Трол

    0 0 Отговор
    Ох не ги мисля юпитерците! Чака ги парников ефект. Очаквайте скоро по кината (ъъъъ България де), мигранти от Юпитер. Няма да е лесно на бат Бойко-ще трябва да опъва мрежа над небето ни.