27 Септември, 2016 13:47 973 0

Изкопаха тялото на убит журналист в Шри Ланка

  • шри ланка-
  • убийство-
  • журналист-
  • ексхумират

Новият президент на страната обеща да възобнови разследването около смъртта му

Изкопаха тялото на убит журналист в Шри Ланка - 1
Снимки АП/БТА

Полицията в Шри Ланка ексхумира тялото на изтъкнат журналист, след появата на нови доказателства около неговото убийство, пише Би Би Си.

Властите в страната подновили разследването около смъртта на Ласанта Викрематунга, редактор на в. Sunday Leader, който често критикувал тогавашния президент Махинда Раджапакса.

Преди да бъде убит през 2009 г. той каза, че правителството ще го убие. От кабинета на Раджапакса разбира се отрекоха твърдението.

Новата аутопсия ще бъде извършена, за да се установи причината за смъртта. През юли властите арестуваха служител на военното разузнаване във връзка с убийството. Това е първият арест, направен по случая.

Убийството на Ласанта Викрематунга дойде в момент на строги ограничения и репресии над медиите в Шри Ланка.

Изданието, в което работеше журналистът, по онова време сипеше остри критики към правителството и военните. То ги обвиняваше, че са нарушили закона по време на борбата им срещу сепаратисткото движение Тамилските тигри.

През януари 2009 г. редакторът написа уводна статия, в която се казваше, че вярва, че ще бъде убит от правителството, а разследването на смъртта му няма да доведе до никъде.

Три дни по-късно той бе убит от неизвестни нападатели в Коломбо.

След изненадващата си победа в президентските избори през 2014 г., новият президент Майтрипала Сирисена, обеща да проведе реформира по отношение на медиите в Шри Ланка и да възобнови разследването на убийството на Викрематунга.

Изкопаха тялото на убит журналист в Шри Ланка


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА