27 Септември, 2016 14:51 1 182 0

Съдът в Хага осъди джихадист, разрушил древни мавзолеи в Тимбукту

  • тимбукту-
  • мавзолеи-
  • паметници на културата-
  • световно наследство-
  • трибуналът в хага-
  • джихадист

Това е първата присъда за унищожаване на културни паметници като военно престъпление

Съдът в Хага осъди джихадист, разрушил древни мавзолеи в Тимбукту - 1
Снимка АП/БТА

Международният наказателен съд издаде първата по рода си присъда срещу джихадист, унищожил древни светилища в Тимбукту, съобщи АП.

Радикалният ислямист бе осъдена на девет години затвора.

Ахмад ал-Факи ал-Махди призна, че е бил начело на бунтовническите сили, които унищожиха исторически мавзолеи, част от световното културно наследство в Мали през 2012 г.

Съдиите по делото в Хага заявиха, че той е показал "разкаяние и съпричастност" за своето престъпление.

Съдът в Хага осъди джихадист, разрушил древни мавзолеи в Тимбукту

Това е първата присъда за военно престъпление, която се позовава на унищожението на културно наследство. Това е и първият път, в който съдът издават присъда на джихадист.

Ал-Махди - описан като "религиозен учен" в съдебните документи - довел група бунтовници, които използвали кирки и лостове, за да унищожат девет от мавзолеите на Тимбукту и вековната врата на джамията Сиди Яхия в града.

Съдът е установил, че той е предоставил не само логистична и морална подкрепа" за нападателите, но е участвал пряко в унищожаването на най-малко пет от 10-те сгради.

Пред съда в Хага той заяви, че е бил повлечен от „вълна на злото“ по време на атаката над светилището.

Свързаните с „Ал Кайда” бунтовници окупираха Тимбукту през 2012 година и наложиха строги ислямски закони, които включваха унищожаване на исторически паметници, възприемани като езически. Ал Махди беше лидер на една от сформираните „бригади за налагане на морала”.Съдът в Хага осъди джихадист, разрушил древни мавзолеи в Тимбукту


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: