3 299 1

Холандски миротворци: Сребреница беше „мисия невъзможна“

Близо стотина миротворци ще съдят холандските власти

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Бивши холандски миротворци ще съдят правителството, защото ги е изпратило на „мисия невъзможна“ в Сребреница през 1995 година, съобщи радио „b92“.

„Държавата изпрати тези войници на една невъзможна мисия и ги изостави“, заяви техният адвокат. Той подчерта, че са нанесени физически и психически травми на миротворците.

Близо 8000 босненски мюсюлмани – мъже и деца – са избити в околностите на град Сребреница, а трибуналът на ООН описва събитията като геноцид.

В годините след масовото клане стана ясно, че Холандия е отговорна за смъртта на над 300 души. Вратите на базата на препълнения холандски контингент затварят врати за искащите закрила, а мъжете и момчетата са отделени и изпратени с автобуси към сигурна смърт.

Събитията довеждат и до падането на холандското правителство през 2002 година. През юни тази година министърът на отбраната Жанин Хенис-Пласшерт признава, че миротворците са изпратени като с малко информация и да запазят мира, който вече не съществува. „Това беше нереалистична мисия“, признава тя.

Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански“ зони. Повечето от депортираните оцеляват физически. В Сребреница остават само мъжете и момчетата на възраст над 13 г. 

Холандия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Loris
    Отговор
    1 14:30  28.09.16
    Pravoto na evropa ako ne si ot evropa moje da umre6 nqma problem

Напиши коментар:


Публикувай