3 914 2

29 септември 1938 г. Как Хитлер получи Европа

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове

29 септември 1938 г. Как Хитлер получи Европа
Венцислав Михайлов

На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови политици от тогавашната Европа. Те са натоварени да избегнат военен конфликт на Стария континент.

Премиерите на Великобритания и Франция Артът Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, райхсканцлерът на Германия Хитлер и дучето на Италия Бенито Мусолини договарят и подписват споразумение, с което предават Судетска област от Чехословакия на Германия. То е известно също като и Мюнхенският сговор.

Оправданието е, че Судетската област е населена предимно с етнически немци.

В резултат на предателството към Чехославакия Хитлер в пъти засилва армията си, което съществено повлиява на решимостта му да започне световна война.

В онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите доставчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения.

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които после били използвани в разпалването на Втората световна война.

Британският премиер Чембърлейн, след като се завърнал в Лондон от Мюнхенската конференция, заявява пред Камарата на общините: „Джентълмени, донесох ви мир”.

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • С отворени очи
  Отговор
  1 16:07  01.10.16
  Когато почнат да ви обясняват за съюза между Хитлер и Сталин наречен пакт Рибентрип Молотов, помолете събеседника ви да прочете този материал. Така е честно.
 • Болшевик
  Отговор
  2 18:21  01.10.16
  Товарищ Сталин е невинен!!!

Напиши коментар:


Публикувай