28 Септември, 2016 14:34 2 000 1

Над 200 души са в неизвестност, след изригването на вулкан

  • вулкан-
  • индонезия-
  • неизвестност-
  • баруджари-
  • остров ломбок-
  • евакуация-
  • евакуирани

Евакуирани са били повече от 1000 души

Над 200 души са в неизвестност, след изригването на вулкан - 1
Снимка АП/БТА

Повече от 200 чуждестранни туристи може би са хванати в капан на индонезийския остров Ломбок, след като местен вулкан изригна, изхвърляйки в атмосферата огромна колона пепел, съобщава АП.

Повече от 1000 души са били евакуирани след изригването на вулкана Баруджари.

Спасителите първоначално са издирвали 389 туристи — 333 от които чужденци — за да ги изведат незабавно на безопасно място.

Прессекретарят на националната агенция за бедствия и аварии Сутопо Пурво Нугрохо заяви пред медиите, че в неделя групата туристи са възнамерявали да изкачат планината.

Около 120 души от групата, повечето от които чужденци, са били открити и спасителните екипи ги извеждат от опасния периметър.

Във вторник, 27 септември, вулканът Баруджари в централната част на Индонезия изхвърли пепел на около 2000 метра височина. Изригване доведе до забавяне на полети към и от летищата на островите Ломбок и Бали.

В сряда обаче, всички полети са били възстановени, заявиха от министерството на транспорта.

Към момента няма данни за пострадали, но повече от 200 души остават в неизвестност.

Баруджари е "бебе вулкан", който се намира в кратера на втория по височина връх в Индонезия — вулканът Ринджани, висок 3726 метра.

Едно изригване на връх Ринджани миналия месец принуди властите да затворят летище Ломбок и причини закъснения на част от полетите до съседния остров Бали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохи

    0 0 Отговор
    Още ще изригват!!!
    Сега се започва!!!