1 587 1

Над 200 души са в неизвестност, след изригването на вулкан

Евакуирани са били повече от 1000 души

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Повече от 200 чуждестранни туристи може би са хванати в капан на индонезийския остров Ломбок, след като местен вулкан изригна, изхвърляйки в атмосферата огромна колона пепел, съобщава АП.

Повече от 1000 души са били евакуирани след изригването на вулкана Баруджари.

Спасителите първоначално са издирвали 389 туристи — 333 от които чужденци — за да ги изведат незабавно на безопасно място.

Прессекретарят на националната агенция за бедствия и аварии Сутопо Пурво Нугрохо заяви пред медиите, че в неделя групата туристи са възнамерявали да изкачат планината.

Около 120 души от групата, повечето от които чужденци, са били открити и спасителните екипи ги извеждат от опасния периметър.

Във вторник, 27 септември, вулканът Баруджари в централната част на Индонезия изхвърли пепел на около 2000 метра височина. Изригване доведе до забавяне на полети към и от летищата на островите Ломбок и Бали.

В сряда обаче, всички полети са били възстановени, заявиха от министерството на транспорта.

Към момента няма данни за пострадали, но повече от 200 души остават в неизвестност.

Баруджари е "бебе вулкан", който се намира в кратера на втория по височина връх в Индонезия — вулканът Ринджани, висок 3726 метра.

Едно изригване на връх Ринджани миналия месец принуди властите да затворят летище Ломбок и причини закъснения на част от полетите до съседния остров Бали.

Индонезия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хохи
    Отговор
    1 15:31  28.09.16
    Още ще изригват!!! Сега се започва!!!

Напиши коментар:


Публикувай