2 203 17

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на справедлив владетел, който се бори с корупцията

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан
Венцислав Михайлов

На 30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан. Той наследява наследява Селим I на трона. Султан Сюлейман I остава в историята като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодателя.

Сюлейман I е 10-ят и най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона, а той самият е наследен от сина си Селим II.

По време на неговото управление империята му се простира от Централна Европа до Китай и от Стълбовете на Херкулес до Индийския океан.

Императивното право на империята е шариата (свещеният закон), който като божествен закон на исляма е извън правомощията на султана за промяна. Това не пречи на Сюлейман Великолепни да създаде първия законов кодекс на Османската империя, с който се прави опит да се уеднакви работата на съда и администрацията.

Той е известен като „Османови закони“ и просъществува през следващите над 3 века. Неговата данъчна реформа предопределя развитието на империята за векове напред. Султанът е смятан за баща и на наказателното право в империята, което къса с някои норми на шериата.

Султанът освен с военните си успехи провежда и образователна реформа, която подкрепя отварянето на училища към джамиите и по този начин се гарантира жизнеността на империята през следващите векове.

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на справедлив владетел, който се бори с корупцията.

Чрез личното си покровителство Сюлейман застава начело на Златния век на Османската империя, което представлява върха на културните постижения на османските турци в областта на архитектурата, литературата, изкуството, теологията и философията.

При неговото управление Османската империя достига най-големия си разцвет като територия и икономическа мощ. Проведените от султана реформи гарантират запазването на империята през следващите столетия.

Турция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хохи
  Отговор
  1 08:06  30.09.16
  Браво бе, пишете кой кога е станал султан. Напишете нещо нормално Кажи ми че се развивате нормално
 • бббббб
  Отговор
  2 08:34  30.09.16
  И кво ме бърка това?Пишете за нашата история неверници и продажни журноля!
 • кроко
  Отговор
  3 08:45  30.09.16
  Вярно, да ви имам и сайта и джурналистите, дето работят в него! То бива копи-пейст на снесена имформация, ама чак толкова не бива. Как не написахте веднъж нещо по-обстойно за някой български владетел или събитие от българската история? И от известно време забелязвам една тенденция да пишете по американски стил заглавия и статии: вижте това, вижте онова, какво знаем за някой боклук и т.н. Отървете се от тия приоми щото така не се става журналист - с този начин на работа - да копирате от евтините сайтове стила, един ден всеки полу-грамотен индианец ще е в състояние да ви замести, щото от него ще се изисква само да копи-пейства информацията.
 • Хасан
  Отговор
  4 08:48  30.09.16
  Крайно време е вече да се пише научна история.. Така както си е било,с факти,с анализи и така нататък. A не история с измислици,разкази и преразкази -Баташки клане,арменски геноцид..все измислици

  Коментиран от #6


 • Кралицата
  Отговор
  5 09:25  30.09.16
  Мислите ли Българския народ се интересува от разцвета на империята на сулю 1, след като по Българските земи е посял само смърт и разруха.
 • Д'Мин
  Отговор
  6 10:02  30.09.16

  До коментар #4 от "Хасан":

  Да ми обясниш, какво положително е донесла Османската империя? Например архитектурата- да имате по-голям джамия от Св. София? Ми не щото не сте можели. И останалите ви джамии са копи пейст на горната, ама в умален вид (нещо, като фирма Мачбокс). Системата ви на управление е била копи пейст на византийската, и забележи турци не се допускали в управлението, всичко е било от завладените земи. Азбука ли имате? Идвайки от Азия шамана ви е изгубил камъка с Орхонската писменост и сте взели арабската. Къщите ви, с които се хвалите, че сте ги пренесли на балканите са копи пейст от Персия. Религията ви е арабска. Я ми кажи как е на турски братовчед-козин нали, нея сте я пейстнали от френския. Дума за братовчед своя си нямате. Нищо си нямате, затова искате да взимате от другите! Я кажи кой ви е най големия архитект по онова време и какъв е по произход? Еми не е турчин. Ей това ви е историята!
 • дАА
  Отговор
  7 10:02  30.09.16
  И на мен са ми омразни, но тогава сме били част от неговата империя, тези които раждат по много деца , за които много не мислят как ще ги изхранват и т.н. те са имали големи империи, и те са бъдещите владетели на света индийците и арабите след 50г.
 • Киро
  Отговор
  8 10:25  30.09.16
  Не му се връзвайте на "Хасан", бре! Това е някакво провокаторче, даже не е и турче.

  Коментиран от #9

 • рашков
  Отговор
  9 10:57  30.09.16

  До коментар #8 от "Киро":

  Публикувано във факти.бг: Крайно време е вече да се пише научна фантастика.. Така както не е било,с факти,с анализи и така нататък. A не история без измислици,разкази и преразкази

  Коментиран от #11

 • Д'Мин
  Отговор
  10 14:57  30.09.16
  Уважаемите модератори са ми изтрили част от поста, където питам Хасанчо колко процента турска кръв имат султаните. Понеже са взимали за жени само от поробените народи.явно с описанието си на турските жени съм нарушил правилата на сайта. Коригирам се-взимали са жени от други народности защото техните "не са били с прави крака и не са миришело хубаво". Така може ли?

  Коментиран от #12

 • Башибозук
  Отговор
  11 15:20  30.09.16

  До коментар #9 от "рашков":

  Коджа Мимар Синан ага (на османски турски: قوجه معمار سنان آغا) е османски архитект и инженер, смятан за най-значимия строител в историята на османската архитектура. Работи по времето на султаните Сюлейман I, Селим II и Мурад III. Стилът му е силно повлиян от архитектурата на константинополската катедрала „Света София“. Получил обучение като военен инженер, Синан израства в йерархията на Еничарския корпус до званието ага.[1] Той придобива инженерните си умения по време на военните походи, превръщайки се в специалист по изграждането на всевъзможни укрепления, както и на използвана от армията инфраструктура – пътища, мостове, акведукти.[2] На около петдесетгодишна възраст той е назначен за главен султански архитект и започва да използва придобитите в армията познания за изграждането на различни религиозни и други обществени сгради,[2] като остава на тази длъжност почти половин век. Сред проектираните и построени от Синан повече от 300 сгради се отличават джамиите „Сюлеймание“ в Константинопол, най-известната му работа, и „Селимие“ в Одрин, смятана за негов шедьовър. По-известни негови сгради в днешна България са джамиите „Баня баши“ и „Коджа дервиш Мехмед паша“ (днес църква „Свети Седмочисленици“) в София.

  Коментиран от #14

 • 12 15:25  30.09.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • xxx
  Отговор
  13 15:40  30.09.16
  Защо ни занимавате с глупости?!?

 • Д'Мин
  Отговор
  14 15:56  30.09.16

  До коментар #11 от "Башибозук":

  Башибозук, самия факт, че произлиза от еничарския корпус е доказателство, че не е турчин по произход. Нашите историци се напъват да го изкарат българин. Със сигурност са в грешка. "Около етническият му произход съществуват известни разногласия. В Енциклопедия Британика е записано, че родителите му са или арменци, или от гръцки произход и при раждането му е кръстен Ховсеп (Юсуф). В полза на тази хипотеза е и фактът, че през 1512 година Мимар е отведен в Истанбул и предаден на служба в еничерския корпус по силата на “кръвния данък”. Известно е, че този данък не е събиран от мюсюлмански семейства, затова се смята, че произхожда от християнско семейство. В редиците на елитната султанска войска – еничерския корпус, Мимар приема исляма. " И пак не е ваш човек. Има едни "месалар" приказки по ваше му. За двореца поръчан му от султана с 1000 (бин пенджерлер) прозорци. Е той го направил с 999 прозореца (докуз юс доксан докуз по вашему). За неизпълнение на султанската заповед следвало намаляване (скъсяване с една глава) на ръста. А сега да ти дам задачка, как се е отървал от тази процедура вашия велик архитект! Защото аз знам историята ви, но вие не си я знаете!
 • антимюсли
  Отговор
  15 16:29  30.09.16
  А така учете ни на турската история-и без това скоро май пак ще сме част от османската империя....
 • Ник
  Отговор
  16 19:36  30.09.16
  НАМИРАМ СТАТИЯТА ЗА ОБИДНА ! Вероятно автора е забравил историческата омраза към Турция Историческите справки са чудесна тематика, но я забравете когато става въпрос за южната ни съседка.
 • 17 17:24  30.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай