2 630 0

Мисията на "Розета" приключи в стил "камикадзе" (Видео)

Апаратът се сблъска с комета на границите на Слънчевата система

Мисията на "Розета" приключи в стил "камикадзе" (Видео)
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Европейската космическа мисия „Розета” завърши точно в 13.40 часа българско време. Един от най-смелите проекти в историята на човечеството приключи с програмирана катастрофа на сондата върху кометата 67P, „Чури” или Чурюмов-Герасименко.

Мисията на "Розета" продължи 12 години. Апаратът беше в орбита на кометата през последните две години и следва космическия обект цели 6 милиарда километра. Подобен успех не беше постиган в досегашната история на Европейската космическа агенция. За всичките тези години апаратът събираше изследователска информация, която тепърва ще бъде анализирана. Данните ще помогнат на учените да разберат как се създават кометите.

Европейската космическа агенция реши да прекрати мисията на „Розета“, която в момента се намира в края на нашата галактика. За съжаление нейните батерии повече не могат да се зареждат от Слънцето. Освен това „Розета“, изстреляна през 2004 г., не се намира в най-доброто си техническо състояние. Въпреки това планът включва апаратът да се удари в кометата с невисока скорост и учените се надяват, че ще издържи този сблъсък преди да излезе в заслужена пенсия.


 


Още по темата

 • Мистериозен сигнал от далечния Космос

  Мистериозен сигнал от далечния Космос

  Това е един класически случай на пулсар (неутронна звезда) - тип пинг-понг. Подобни, периодично повтарящи се радио залпове от Космоса може ...
  27.09.2016
  4 162
  1
 • Мистериозен обект озадачи астрономите

  Мистериозен обект озадачи астрономите

  Екип астрономи е открил обект в орбитата на Нептун, чието необичайно поведение не може да се обясни на базата на досегашната картина, която имаме за ...
  14.08.2016
  1 924
  1

Напиши коментар:


Публикувай