1 364 2

САЩ закриля джихадистка група в Сирия

Руският външен министър обвини САЩ, че потъпква подписаните споразумения

САЩ закриля джихадистка група в Сирия
Снимка АП/БТА

САЩ се опитва да пощади джихадистки група в опитите си да свалят от власт сирийския президент Башар Асад. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред Би Би Си.

Той заяви, че САЩ са нарушили обещанието си да разграничават силната групировка Джабхад Фатех ал-Шам (известна преди като Джабхат ан-Нусра) и други екстремистки групи от по-умерените бунтовници.

Лавров говори в ефира на Би Би Си в първата годишнина от началото на руската въздушната кампания в Сирия.

"Те (САЩ) обещаха тържествено да направят свой приоритет разделянето на опозицията от Нусра", каза той. "Но все още, въпреки многобройните си обещания и ангажименти ... не са в състояние или не желаят да направят това и ние имаме все повече и повече причини да смятаме, че от самото начало, планът им е бил да пощадят Нусра и да я пазят като резервен вариант за времето, когато режимът в Сирия ще се смени."

Наскоро САЩ и Русия подписаха споразумение за съвместни въздушни удари срещу екстремистите от Ислямска държава и Фронт Нусра.

Но много от по-умерените бунтовническите групи, които са подкрепяни от САЩ, са се съюзили с по-могъщата Джабхад Фатех ал-Шам и сега се борят заедно с тях.

"Ние вярваме, че руско-американската сделка трябва да бъде приведена в действие. За да стане това, единственото нещо, което е необходимо да се направи е да се разграничи умерената опозиция от терористите на Нусра. Ако те обаче са подкрепени от САЩ - не на хартия, а в действителност - то тогава ние ще настояваме за незабавно прекратяване на военните действия", заяви руският външен министър. 

Сирия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Трол
    Отговор
    1 18:51  30.09.16
    Да , Ан Нусра(Ал Нусра), клон на Ал Кайда, сега се преименува нещо, като Ал боза джазира трактор пясъчен шейх. За колегите от Козяк, ще дам точното и име ако много крякат!
  • 2 19:51  30.09.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай