3 436 8

Гърция не взима насериозно териториалните претенции на Ердоган

Турция извива ръцете на ЕС

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Гръцкото правителство изглежда не взима насериозно думите на турския президент Реджеп Ердоган във връзка с Лозанския договор, коментира Greek reporter.

Зам.-министърът на външните работи Никос Ксидакис омаловажи изказването на президента, което според него е служило само за „вътрешна консумация“.

Министър-председателят Алексис Ципрас пък изрече празния слоган „Гърция ще бъде стълб за мира в региона“, което бе слаб отговор на дипломатическата атака на Реджеп Ердоган, коментира изданието.

В своя реч държавният глава отхвърли тезата, че Лозанският договор е победа за страната му и се фокусира върху загубата на острови в Егейско море, които са част от гръцката територия.

„Виждате Егейско море, нали? Това победа ли е? Тези острови бяха наши. Нашите джамии са там“, е казал Ердоган по време на реч в президентския комплекс в столицата Анкара.

Към момента няма официален отговор от Европейската комисия. А Германия, изглежда, си измива ръцете. Говорителят на външното министерство заяви, че това е нещо, което трябва да бъде решено между двете страни.

ЕС не е в удобна позиция, защото Ердоган изиграва много добре бежанската карта в ръкава си. Ако не направите това, което искам, пускам бежанците при вас, се чете от политическите действия на турския президент.

Гърция


Още по темата

 • Ердоган поиска гръцки острови

  Ердоган поиска гръцки острови

  Турският президент Реджеп Ердоган възбуди полемика след свое изказване, оспорващо границите на Гърция и нейните острови. В своя реч държавният ...
  1.10.2016
  7 960
  21

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 19:48  01.10.16
  Реджо ще глътне Гърция и ще се оригне с кеф, а Ципрас ще нахлупи феса като наш Бойко. Нали и там са останали 7- 8 милиона и повечето албанци и българи. Османската империя е факт.
 • Да ама не
  Отговор
  2 20:56  01.10.16
  Той и сега ги е пуснал - все още на малки порции, натовския флот ги превозва конфортно и безплатно, а заблудени европейци работят за да им плащат социалните помощи и жилища ...
 • Vladimir Ivanov
  Отговор
  3 04:13  02.10.16
  "Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг: А Германия, изглежда, си измива ръцете. Говорителят на външното министерство заяви, че това е нещо, което трябва да бъде решено между двете страни." Немците не са способни да защитават някой друг, те могат само да грабят.
 • Vladimir Ivanov
  Отговор
  4 04:14  02.10.16
  Добре, че натото ни пази нас : ))))))))

 • БайХой
  Отговор
  5 05:28  02.10.16
  Не е поискал България... ББ-то на тепсия ще му я поднесе и пръв ще тури феса ако му каже Меркел-ката!
 • Не може да бъде
  Отговор
  6 07:47  02.10.16
  Гръцкия пророк отец Паисий ще излезе прав,точно това е предсказал.Когато Турция тръгне с флотата си към островите(и пресекат 6 милната зона)това ще бъде началото на края и.Предрича че Истанбул пак ще бъде Константинопол -за малко в ръцете на Русия -после ще им бъде върнат под влияние на останалите Велики сили.
 • Тошо
  Отговор
  7 09:59  02.10.16
  Нали се сещате ,че ако Гърция му даде тая земя .Тоя ще ста не още по-нахален и може и от България да заиска. Просто третата световна наближава. А България без армия ще изчезне . Трябва да върна казармата.
 • Тошо 2
  Отговор
  8 09:59  02.10.16
  Върнат

Напиши коментар:


Публикувай