979 1

Унгария гласува. Въпросът е „колко“

Нужни са над 50% избирателна активност

Снимки: БТА/ AP
Снимки: БТА/ AP
Денис Джамбазов

В Унгария се провежда референдум, определян като поредният важен тест за оцеляването на Европейския съюз. Унгарските гласоподаватели трябва да кажат „да“ или „не“ на квотата за разпределение на мигранти.

За да бъде признат за валиден, над 50% от имащите право на глас трябва да отидат до урните. Към 13:00 часа изборната активност е била близо 24%, пише унгарското издание „Ориго“.

Пред „Индекс“ пък политическите анализатори правят прогноза – позовавайки се на часовете на активност при предишни избори – че до края на деня между 46-48% ще са пуснали своя глас.

Ако тази прогноза се окаже вярна, но референдумът ще е невалиден. Въпросът не е „как“, а „колко“ ще гласуват унгарците. Сондажите посочват, че по-голямата част от тях със сигурност ще гласуват против квотния принцип на разпределение, но за да бъде чут техният глас, трябва да има по-голяма активност.

Министър-председателят Виктор Орбан пусна гласа си в столицата Будапеща. Той е един от европейските хардлайнери срещу политиката на ЕС за прием на бежанци.

Унгария


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Шампиона
    Отговор
    1 20:13  02.10.16
    Ето това е премиер, който е патриот и верен на интересите на страната му и народа..! Жалко, че ние имаме за държавен глава оная кратуна..

Напиши коментар:


Публикувай