2 Октомври, 2016 20:10 4 675 3

Референдумът на Орбан не успя

  • унгария-
  • квоти-
  • референдум-
  • виктор орбан-
  • ес-
  • неуспешен

Мартин Шулц обвини Унгария, че играе опасна игра

Референдумът на Орбан не успя - 1
Снимка: БТА/ AP

Референдумът в Унгария не успя да събере нужните 50% активност, за да бъде признат за валиден, съобщиха унгарските медии.

Според социологическо проучване на Незопонт показва, че 95%  от гласувалите са отхвърлили квотите на ЕС за заселване на бежанци, но вотът ще бъде невалиден, съобщи  Ройтерс.

Унгарските гласоподаватели бяха попитани дали приемат квотата за разпределение на мигранти, наложена в страни-членки на европейската общност.

Към 17:30 часа местно време 39.88% от имащите право на глас изказаха мнението си на референдума. Унгарските медии написаха, че до 19:00 часа няма как да бъдат достигнати 50%. Политическите анализатори посочиха, че няма да бъдат минати 45% на референдума.

Унгарският сайт „Индекс“ направи сравнение на днешния референдум с този от 2008 година, провел се в страната. На днешния към 15:00 часа местно време гласуваха 30.66% от имащите право на глас, докато процентът тогава бе 35.71%. Към 17:30 часа 39.88% гласуваха, докато през 2008 година в този час гласувалите са били 46.34%.

Будапеща е един от хардлайнерите в съюза по отношение приема на бежанци на своя територия. Министър-председателят Виктор Орбан нееднократно се е противопоставял на това, посочвайки рисковете за сигурността и интегрирането в обществото, както и културните различия.

Въпреки че по-голямата част от гласувалите днес се противопоставиха на приема на бежанци – каквито на прогнозните резултати на медиите – референдумът не събра нужните 50% активност от имащите право на глас.

През септември 2015 година Европейският съюз прокара квотния принцип за разпределение, според който всяка страна трябва да приеме определен брой бежанци. Според плана в Унгария трябва да пристигнат 1294 души, но властите се възпротивиха.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Унгария, че играе опасна игра, свиквайки референдум за бежанските квоти на Европейския съюз.

Активността на референдумите в исторически план е по-ниска от тази на парламентарните избори в Унгария, посочват медиите в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    1 0 Отговор
    няма значение % въпрос на позицията , никой не ще свине, които насилват жени и деца в Кьолн и други европейски градове...
  • 2 тъжно

    1 0 Отговор
    Като ги мързи да идат до урните, ще се наложи да работят за да хранят паразитите, които ще ги налазят! Не очквах това от унгарците и се надявах, че ще дадат пример на цяла Европа!
    Сега вече надеждите да бъде спряна и изгонена тази сган е в пъти по -малък, ако не и нищожен!
  • 3 раптър

    0 0 Отговор
    Споко , това е достатъчно на Орбан, той ще се съобрази с ВОЛЯТА на хората, излезли да гласуват и ще препотвърди решението- отхвърляне на квотния принцип! Сега и човека - ТИКВА, ако е мъж , трябва да внесе в нашия парламент предложение за оттег ляне на България от Лисабонското споразумение , и България да затвори границите за бежанци и да откажа да приема върнатите от Европа! Но само ако е мъж!!!
Новини по държави: