919 0

Колумбия отхвърли мира с ФАРК

Изненадващи резултати на местния референдум

Росен Стойчев

Гражданите на Колумбия отхвърлиха мирното споразумение с групировката ФАРК, съобщи Би Би Си.

Това стана на референдум, в който 50.24% от гражданите гласуваха срещу споразумението. Сделката беше договорена през миналата седмица след близо 4-годишни преговори между президента Хуан Мануел Сантос и лидерът на ФАРК Тимолеон Хименес – Тимоченко.

Споразумението обаче трябваше да бъде одобрено от гражданите, за да влезе в сила.

Президентът Сантос заяви, че приема резултатите от референдума. Той обаче подчерта, че ще продължи да работи за постигането на мир. Според него сегашното примирие остава в сила, като той ще пътува до Куба, за да обсъди по-нататъшни действия с лидерите на ФАРК.

„Няма да се предам. Ще продължа да търся мир до последния ден от своя мандат, защото само така ще оставим по-добра страна за своите деца“, заяви Хименес.

Споразумението трябваше да сложи край на 52-годишния конфликт между лявата групировка и колумбийското правителство. От ФАРК се съгласиха да оставят оръжието и да се включат в политическия процес в страната. Примирието обаче срещна много критици, като в САЩ все още възприемат групата като терористична организация.

В референдума са гласували 13 млн. души. Разликата между двата лагера е 63 000 гласа. Противниците на споразумението настояват за промени в него.

 

 

Колумбия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай