1 013 1

Започна делото за убийството на Немцов

На петимата обвиняеми били обещани много пари

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Петимата души, обвинени за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, са били разпитани от военен съд в Москва, съобщават Руските информационни агенции.

Бившият вицепремиер, който се превърна в отявлен критик на президента Владимир Путин, беше застрелян миналата година близо до Кремъл.

На подсъдимите — всички чеченци — били обещани пари, за да го убият. Твърди се, че те следели Немцов в продължение на месеци преди да пристъпят към действия. Петимата - Заур Дадаев, Рамзат Бахаев, Тамерлан Ескерханов, Анзор и Шадид Губашеви - отричат обвиненията.

Близките на Немцов се страхуват, че поръчителят на убийството никога няма да бъде намерен.

Адвокатът на семейството заяви пред съда, че разследването не е било нито обективно, нито цялостно, позовавайки се на липсата на видео доказателства, въпреки че престъплението се случва в близост до една от най-известните забележителности в Русия.

По време на процеса, Московският окръжен военен съд бе под засилена охрана, а заподозрените бяха доведени в съда от въоръжени полицейски с маски, съобщава "Интерфакс".

Днешното дело се гледа с участието на жури, съставено от 12 основни и 10 резервни кандидати.

Залата на съда не е успяла да побере журналистите, желаещите да присъстват на делото. Поради тази причина вътре са допуснати само фотографи и представители на информационните агенции.

55-годишният Немцов, бе първи вицепремиер по времето на президента Борис Елцин през 1990 г. Той бе сочен за негов наследник, но след като властта попада в ръцете на Владимир Путин, Немцов стана яростен опозиционер, критикувайки правителството за неговата икономика, за ширещата се корупция и участието му във военните действия в Украйна.

В последната си публична изява в нощта, преди да бъде убит, Немцов гостува на една либерална радиостанция, от чийто ефир призовава слушателите да се присъединят към протестен митинг в края на седмицата.

Той бе прострелян в гърба късно през нощта на 28-ми февруари 2015 г., докато вървял по мост на няколкостотин метра от Кремъл — емблематичната сграда, където се помещава правителството на Русия. Умира на място.

Президентът Путин нарече убийството "гнусно и цинично" и обеща, че виновните ще бъдат подведени под отговорност.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Диди
    Отговор
    1 00:22  04.10.16
    Тези сигурно са хора на Кадиров.Той много се подмазва на Путин и няма да съм учудена ако той стои зад убийството на Немцов.Естественно за до се хареса на на Путин.

Напиши коментар:


Публикувай